Aleksander odgovarao istražiteljima FIS-a

Prvi skijaš u istoriji Jamajke koji se plasirao na Zimske olimpijske igre Bendžamin Aleksander negirao je da je bilo nepravilnosti u vezi sa kvalifikacionim trkama, ali priznaje da je odgovorio na pitanja u okviru istrage Međunarodne skijaške federacije (FIS), koja se odnosi i na Crnu Goru. Istraga još traje a Aleksander, koji se ZOI dočepao nakon kvalifikacionog takmičenja u Crnoj Gori, insistira da je radio po pravilima.

Kako je prenio "skiracing.com", istraga je još u toku.

"FIS provjerava tri kvalifikaciona takmičenja u alpskom skijanju za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. godine nakon što su se pojavile sumnje u neke rezultate. Istraga ne može biti završena prije roka za prijavu na ZOI u Pekingu 2022. godine i mogla bi da utiče na neke kvalifikovane sportiste u Pekingu. Stoga je FIS zatražio da MOK poveća kvotu za alpsko skijanje za četiri. MOK je odobrio ovaj vanredni zahtjev i FIS će dostaviti potpun izvještaj o ishodu istrage čim se ona završi. Dok je istraga u toku, FIS ne može dalje da komentariše niti da daje konkretne detalje", navedeno je u zvaničnoj izjavi FIS ovim povodom.

Prema pisanju "Vašington Posta", FIS provjerava regularnost tri kvalifikaciona takmičenja, od kojih je jedno održano u Crnoj Gori, krajem prošle godine.

FIS takmičenja su od 20. decembra do 23. decembra održana na Bjelasici, na stazama Ski centra “Kolašin 1.600".

Dvije trke organizovao je Skijaški savez Crne Gore, a dvije Istočni Timor i Jamajka.

Izvor: rtcg