Uskoro formiranje Komisije za antidoping

U oblasti antidopinga u Crnoj Gori je uspostavljen pravni okvir, slijedi formiranje Komisije za antidoping koja će imati svojstvo pravnog lica i biti nezavisna, kazao je vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade u Vladi Crne Gore Marko Begović.

Begović kao najozbiljniji problem sa kojim se susreo nakon imenovanja na tu poziciju navodi neusaglašenosti sa pravilima Svjetske antidoping agencije.

Napominje da je bio u toku sa tim pitanjima jer je prije toga bio specijalni izaslanik Savjeta Evrope za četiri zemlje vezano za politiku antidopinga.

"Uprava za sport i mlade je nakon mog imenovanja stupila u kontakt sa međunarodnim partnerima i u odnosu na probleme koji su bili dugi niz godina mi smo uspostavili određeni pravni okvir koji smo uputili poslanici i oni su podržali izmjene i dopune zakona koje između otalog podrazumijevaju i depolitizaciju sporta", kazao je Begović u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

Formalno pravi okvir je, kaže, postavljen i dodaje da je sljedeći korak zahtjevniji.

Podrazumijeva uspostavlje novog institucionlanog aranžmana odnosno Komisije za antidoping.

"Ona će imati svojstvo pravnog lica i biće nezavisna od države i sportskog pokreta a činiće je profesionalci u toj oblasti za što imamo određeni izazov koji pokušavamo da riješimo sa predstavnicima Savjeta Evrope i Svjetske antidoping agencije", kazao je Begović.

Napominje da će naredne nedjelje imati sastanke sa predstavnicima australijanskog instituta za sport koja je, akže, vodeća institucija zaštite integriteta u sportu a koja će pružiti neophodnu tehničku i ekspertsku podršku.

Karate savez kršio Zakon o sportu, biće procesuiran

O zatečenim nepravilnostima u sportskim savezima u Crnoj Gori kaže da se radi o problemu koji je generisan u ranijem periodu jer, kako je kazao, u dužem vremenskom periodu nijesu kontrolisani finansijski izvještaji, rad i funkcionisanje krovnih sportskih organizacija odnosno saveza a, dodaje i da kriterijumi koji su korišćeni sa sufinasiranje sportskih siubjekata nijesu bili kvantifikovani te da se nije mogao mjeriti kvalitet projekata koje su predlagali.

"Ugovori Atletskog saveza bili su sklopljeni u suprotnosti sa zakonom o radu, nadamo se da će oni to ispraviti, imali smo problem sa Vaterpolo i Plivačkim savezom oko izborne skupštine, prihvatili su naše sugestije, tako da u tim primjerima imamo iskorak u funkcionisanju. Duže vremena imamo problem u Karate savezu.Jedan dio sredstava nijesu koristili namjenski", kazao je Begović i najavio da će narednih dana procesuirati to što je Karate savez iako je utvrđeno da je nenamjenski tršio sredstva sve ovo vrijeme bio finansiran što je, kaže, u suprotnost sa Zakonom o sportu.

Izvor: Rtcg