Ako pitate Tarantina, u Holivudu je snimljeno samo sedam savršenih filmova

Prema mišljenju reditelja Kventina Tarantina, u Holivudu je tokom cjelokupne istorije snimljeno sedam filmova koji su u potpunosti savršeni.

Na tom spisku su ostvarenja iz žanrova komedije, horora i naučne fantastike, a svi su snimljeni sedamdesetih i osamdesetih godina. O tim filmovima detaljnije je pisao u svojoj novoj knjizi, a proteklih dana nabrojao je pomenute filmove gostujući kod Džimija Kimela.

“Nema mnogo savršenih, nedodirljivih filmova. To samo govori koliko je teško praviti filmove”, istakao je on.

Kao primjer savršenog holivudskog filma, Tarantino je naveo slavni slešer Toba Hupera “Teksaški masakr motornom testerom” iz 1974. godine.

Na Tarantinovom popisu od sedam savršenih filmova je i Spilbergova “Ajkula” (1975), ali i Fridkinov “Egzorcist” (1973). Među ostvarenjima koje je Tarantino izdvojio nalazi se i jedno djelo Vudija Alena, i to komedi-drama “Eni Hol” (1977), te “Mladi Frankenštajn” Mela Bruksa, koji je premijerno prikazan 1974. godine.

Posljednji savršeni holivudski film, prema Tarantinovom mišljenju, snimljen je 1985. godine. Riječ je o Zemekisovom “Povratku u budućnost”.

Na kraju, Tarantino je dodao i osmi film, navodeći kako on ipak nije tehnički savršen. Riječ je o vesternu “Divlja horda” (1969) Sema Pekinpoa.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković