Brus Vilis prodao prava na korištenje svog „digitalnog blizanca“

Bruce Willis je postao prva holivudska zvijezda koja je prodala svoja prava kako bi dozvolila da se stvori njegov "digitalni blizanac" za korištenje na ekranu.

Koristeći deepfake tehnologiju, glumac se pojavio u telefonskoj reklami, a da nikada nije bio na snimanju, nakon što je njegovo lice digitalno presađeno na drugog izvođača.

Willis je dozvolio američkoj firmi Deepcake, koja proizvodi "digitalne blizance", da koristi njegovo lice.

„Sviđala mi se preciznost s kojom je ispao moj lik. To je mini-film u mom uobičajenom žanru akcione komedije. Za mene je to odlična prilika da se vratim u prošlost. Pojavom moderne tehnologije, čak i kada sam bio na drugom kontinentu, mogao sam da komuniciram, radim i učestvujem u snimanju. To je veoma novo i zanimljivo iskustvo i zahvaljujem cijelom našem timu“, naveo je u izjavi na svojoj web stranici Willis.

Zvijezde iz prošlih epoha mogle bi se oživjeti na ekranu

Iako je bilo upozorenja da bi se deepfake tehnologija mogla koristiti za širenje političkih dezinformacija, u Hollywoodu to otvara mogućnost da glumci mogu glumiti u filmovima nakon što umru.

To takođe znači da bi zvijezde iz prošlih epoha mogle biti oživljene na ekranu.

Tehnologija je već korištena u spin-offima Ratova zvijezda kako bi se rekreirali mlađi glumci.

Ranije ove godine objavljeno je da se Willis "udaljava" od glume nakon što mu je dijagnostikovana afazija, koja uzrokuje da osoba ima poteškoća s jezikom ili govorom.

Prema NHS-u, ljudi s afazijom često imaju problema s čitanjem, slušanjem, govorom ili pisanjem.

„Željeli smo podijeliti da naš voljeni Bruce ima neke zdravstvene probleme i nedavno mu je dijagnosticirana afazija, što utiče na njegove kognitivne sposobnosti. Kao rezultat ovoga i uz mnogo obzira, Bruce se udaljava od karijere koja mu je toliko značila. Ovo je zaista izazovno vrijeme za našu porodicu i tako cijenimo vašu ljubav, saosjećanje i podršku”, stoji u izjavi njegove porodice ranije ove godine.

Willis, 67, pojavio se u preko 70 filmova, uključujući akcionog heroja Johna McClanea u filmovima Umri muški.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković