Vučić smatra da je moguć novi talas srpskog nacionalizma

Aleksandar Vučić je za njemački ”Rajniše post” upozorio da bi, ako se ne nađe rješenje prihvatljivo za većinu, moglo doći do novog talasa srpskog nacionalizma. Predsjednik Srbije je u intervjuu za taj njemački dnevnik naglasio da je Srbija za fer-kompromis u rješenju kosovskog pitanja.

Na ocjenu lista da Srbija izbjegava da prizna nezavisnost svoje bivše provincije i pitanje ne mora li se ta cijena platiti za EU, kaže da je ”nezamislivo da Srbija, pri rješenju konflikta, na kraju stoji praznih ruku”.

“Nama je potreban fer-kompromis i to znači da bi obje strane morale da učine ustupke”, rekao je Vučić , ocjenjujući da bi moglo biti da Srbi prinesu veću žrtvu.

Upozorio je da se kompletno poniženje u tom pitanju od Srba, jednostavno, ne može zahtijevati. On je naglasio da je Kosovo za Srbe jedna ekstremno osjetljiva tema i podsjetio da su svi njegovi prethodnici, na jedan ili drugi način, politički na toj temi propali.

Upitan da kaže kako bi jedan kompromis rješenja kosovoskog pitanja mogao da izgleda, Vučić je rekao da o tome još ne može da govori.

”Molim Vas, imajte razumijevanja za to da ja još nikakve detalje ne mogu da navedem.To bi moglo da slabi našu pregovaračku poziciju. Ali, budite uvjereni-čim počnu ozbiljni razgovori, mi ćemo biti spremni za kompromis. Volio bih kada bih mogao to da tvrdim i za drugu stranu….”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li su njegovi sunarodnici zaista spremni na ustupke oko Kosova, Vučić je odgovorio da nisu.

”Ne, za to se moramo boriti. Danas bi oko tri četvrtine Srba željelo rade da se konflikt zamrzne, nego da se prihvati kompromis. Ali će jednom, iznenada, taj konflikt da se odmrzne i to je jedna vremenska bomba, jedna politička hipoteka za moju zemlju i cijeli region. Ne, mi moramo taj problem da riješimo i to ne tek za 100 godina. Mi moramo sada i ovdje da stvorimo temelj za bolju budućnost”, rekao je Vučić i dodao da bi on želeo da njegovi sunarodnici ”prime k’srcu”, reči pisca Borislava Pekića -”volite zemlju svoje djece, a ne svojih predaka”.

 

Izvor: rtcg