Sedam sati razgovora o imenu Makedonije

Makedonski i grčki ministri spoljnih poslova Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas imali su u Beču višesatni sastanak o rješavanju spora u vezi sa imenom Makedonije. Oni su se sastali sa posrednikom za rješavanje spora oko imena Makedonije Metjuom Nimicom prenosi B92.

U kratkom saopštenju makedonskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je sastanak, koji je trajao skoro sedam sati, bio konstruktivan, ali se ne iznose detalji, sem da je "dio napora za pronalaženje zajednički prihvatljivog rješenja za prevazilaženje razlika oko imena". Dimitrov i Kocijas su se, kako se navodi, poslije sastanka "saglasili da produže napore za pronalaženje rješenja pod pokroviteljstvom UN". Saopštenje s istim tekstom istovremeno je objavilo i Ministarstvo spoljnih poslova Grčke. Susret u Beču je prvi sastanak nove etape maratonskih pregovora za rješavanje dvoipodecenijskog spora, koji su sada dignuti na ministarski nivo dogovorom premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa.

 Dimitrov i Kocijas su imali i susret u četiri oka, a nema informacija da li je na sastanku s Nimicom razmatran nacrt dogovora koji je, prema ranijim najavama Kocijasa, pripremala Grčka s namjerom da ga polovinom februara dostavi makedonskoj strani. Susreti dva ministra u Beču se ocjenjuju kao početak ozbiljnih pregovora Makedonije i Grčke uz posredovanje UN. U makedonskoj Vladi, prema lokalnim medijima, navode da su se dosad vodili razgovori i razmjene informacija, a da sastanci na nivou ministara znače početak pravih pregovora i jedan vid foto-finiša. Očekuje se da će pregovori ministara o rješavanju spora oko imena Makedonije trajati i tokom marta. Spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na ime koji nosi i sjeverna grčka oblast, godinama blokira euroatlantske integracije Makedonije.

 Izvor:AntenaM