Neizvjesni pregovori s Albanijom i S. Makedonijom

Lideri EU na samitu u Briselu satima traže zajednički jezik kada je riječ o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Diplomatski izvori navode da zemlje članice pokušavaju da dođu do zajedničkog teksta zaključaka kojim bi se poslala pozitivna poruka zemljama kandidatima, ali ne i dalo zeleno svjetlo za početka pristupnih pregovora.

Razgovori EU lidera o proširenju i procesu pristupanja Uniji počeli su nešto iza sedam časova uveče, a zajedničkog stava nije bilo ni nakon ponoći.

Iako veliki broj zemalja EU smatra da bi trebalo početi pristupne pregovore i sa Albanijom i sa Sjevernom Makedonijom, grupa zemalja među kojima su Holandija, Danska i Španija zalaže se za otvaranje pregovora samo sa Skopljem, navode izvori sa sastanka.

Istovremeno, Francuska, Italija i Njemačka odbacuju ideju razdvajanja početka pregovora Tirane i Skoplja.

Pitanje proširenja je bila je prva tačka razgovora lidera tokom večere u Briselu, odmah nakon usvajanja sporazuma o Bregzitu.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk ovo pitanje uvrstio je na agenda samita EU nakon neuspjeha evropskih ministra da postignu konsenzus oko novih koraka u pristupnom procesu Skoplja i Tirane.

 

Izvor:rtcg