Proširenje da teče paralelno s reformama u EU

Evropska unija (EU) nesumnjivo treba da reformiše svoje strukture, rekao je koordinator Savjetodavne grupe za javnu politiku Balkan u Evropi Florian Biber i ocijenio da takav proces treba da bude paralelan sa proširenjem Unije.

Biber, koji je profesor na Univerzitetu u Gracu, smatra da ukoliko Brisel ne počne razgovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ovog oktobra to sugeriše da EU ostaje blokirana u pogledu proširenja.

"Ono što smo vidjeli posljednjih godina je da se sve više država članica miješa u politiku proširenja Komisije, pa ostaje da se sagleda da li Komisija može ponovo imati svoj autoritet na terenu", rekao je Biber listu Pobjeda.

Om smatra da je proširenje zapalo u ozbiljniju krizu, bez jasnog napretka ka članstvu u regionu i uz nespremnost nekih zemalja EU da podrže otpočinjanje pregovora o pridruživanju Sjeverne Makedonije i Albanije.

"Ključno pitanje je da li će i ko će biti sljedeći komesar za proširenje. Vjerovatno će se nastaviti s radom, ali to nije naročito popularan posao, pa će velike i uticajne zemlje pokušati da dobiju bolje mjesto", rekao je on.

 

 

Izvor:MINA