Vladajuća stranka pokreće impičment protiv Mete

Predsjedništvo vladajuće albanske Socijalističke partije, čiji je lider premijer Edi Rama, najavila je da će da pokrene postupak za smjenjivanje predsjednika države Ilira Metu, nakon što je donio odluku o odlaganju lokalnih izbora.

Portparol albanske vlade i ministar za saradnju s parlamentom Elisa Spiropali saopštija je da će postupak o impičmentu albanskog predsjednika početi u četvrtak u albanskom parlamentu.

"Meta je napao državu i izmislio instituciju koja ne postoji ni u jednoj zemlji u svijetu, a koja se naziva poništena uredba. U četvrtak počinjemo postupak o njegovom opozivu sa mjesta šefa države. Naša dužnost je da štitimo ustav“, rekla je Spiropali, prenosi Tanjug.

Odluka partijskog predsjedništva vladajuće albanske stranke je očekivana imajući u vidu izjavu Rame koji je najavio odlazak predsjednika Metu, ističući "da je šef albanske države sam sebi potpisao sudbinu i izgubio pravo da ostane na tu funkciju“.

Meta je jutros u svom vanrednom obraćanju obrazložio razloge o odlaganju izbore, ukazujući da "bez datuma koji će odrediti predsjednik, neće biti održani izbori“.

On je kazao da je donio takvu odluku kako bi zaustavio pogoršanje situacije i eventualnog građanskog konflikta.

Izvor:Beta