Meta otvorio samit Procesa Brdo-Brioni

Meta otvorio samit Procesa Brdo-Brioni

Predsjednik Albanije Iljir Meta otvorio je danas u Tirani radni dio samita Procesa Brdo Brioni na kojem bi lideri zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske, Slovenije i EU trebalo da razgovaraju o jačanju saradnje u regionu i njegovom približavanju EU.

Pored albanskog predsjednika Iljira Mete, koji je domaćin skupa i dvoje kopredsednika samita, hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović i slovenačkog predsednika Boruta Pahora, na samitu u Tirani učestvuju predsednici Crne Gore Milo Đukanović, Srbije Aleksandar Vučić, Kosova Hašim Tači, odlazeći predsjednik Sjeverne Makedonije Đorđe Ivanov i iz BiH predsjedavajući i član Predsjedništva, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Na skupu kao počasni gost učestvuje predsjednik Poljske Andžej Duda, kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini koja će, kako se očekuje, pokuštati da iskoristi skup za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine koji je u zastoju.

Očekuje se da će na kraju samita učesnici prihvatiti zajedničku izjavu. Proces Brdo-Brioni pokrenut je 2013. s ciljem da se regionalnom saradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja stabilizuju prilike u regionu i ubrza njegovo približavanje EU.

Samit u Tirani održava se nekoliko nedelja uoči evropskih izbora, krajem maja, i samita EU početkom juna na kojem bi trebalo da bude donijeta odluka o mogućem formalnom početku pristupnih pregovora EU s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

 

 

Izvor:RTCG