SAD pozvale Kosovo da preispita odluku o ukidanju dinara

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozivaju Vladu Kosova da razmotri odluku po kojoj će od 1. februara jedina valuta na Kosovu biti euro.

"Zabrinuti smo da će uredba usvojena 27. decembra negativno uticati na srpsku zajednicu na Kosovu", navodi se u odgovoru portparola ambasade SAD na Kosovu za Radio slobodna Evropa (RSE). Dodaje se da bi Vlada Kosova trebalo da se konsultuje sa zajednicama koje ova odluka pogađa, te da obezbijedi dovoljno vremena za sprovođenje odluka kako bi se ublažio njihov uticaj na građane. Centralna banka Kosova je 17. januara saopštila da će od 1. februara jedina valuta za obavljanje gotovinskih i platnih transakcija biti euro. Takvu odluku su, kako su naveli, donijeli na osnovu Ustava Kosova i zakona. S druge strane, stupanjem takve odluke na snagu neizvjesno je dalje isplaćivanje plata zaposlenima u srpskim institucijama na Kosovu, penzija, dječijih dodataka ili socijalne pomoći.

Ove isplate iz budžeta Srbije su se do sada vršile u dinarima, kao zvaničnoj valuti Srbije. Dinar se do sada koristio i u trgovinskim objektima u svim srpskim sredinama na Kosovu. Portparol američke ambasade na Kosovu navodi i da plan Martija Ahtisarija predviđa da Srbija ima pravo da pruža finansijsku pomoć pripadnicima srpske zajednice na Kosovu.

Izvor:RTCG