Parlamentarni i drugi krug predsjedničkih izbora u S. Makedoniji 8. maja 2024.

Parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji biće održani 8. maja 2024. godine, zajedno sa drugim krugom predsjedničkih izbora, dogovorili su se juče lideri parlamentarnih stranaka.

To je novinarima rekao premijer Sjeverne Makedonije i lider SDSM Dimitar Kovačevski, nakon sastanka predsjednika političkih partija, kojem je prisistvovao i predsjednik Sobranja Talat Džaferi. "Parlamentarne političke stranke postigle su dogovor da se izbori naredne godine održe 8. maja (srijeda), odnosno da će prvi krug predsjedničkih izbora biti održan 24. aprila (srijeda), dok će drugi krug predsjedničkih izbora i parlamentarni izbori biti održani 8. maja.

Ove datume smo dogovorili imajući u vidu zakonske rokove i vjerske praznike koji su u ovom periodu. Konačno, poslije 17 godina imamo redovne parlamentarne izbore, a to govori o dobroj politici Vlade", rekao je Kovačevski. Istakao je da će 100 dana prije izbora ili 28. januara biti formirana tehnička vlada i da će se poštovati dogovor sa najvećim partnerom u Vladi, albanskom Demokratskom unijom za integraciju (DUI) da premijer bude Albanac iz te partije.

Prema riječima premijera Sjeverne Makedonije i lidera SDSM, na sastanku je postignut i izuzetno širok konsenzus oko komentara na izborno zakonodavstvo, odnosno Izborni zakon, u skladu sa preporukama OEBS/ODIHR. Kovačevski je obavijestio i da je Izvršni komitet SDSM sinoć donio odluku o formiranju Evropskog fronta i izboru kandidata za predsjedničke izbore.

Izvor:RTCG