Fajon očekuje ohrabrujuće izvještaje o zemljama regiona

Potpredsjednica Vlade Slovenije i ministarka spoljnih i evropskih poslova, Tanja Fajon, kazala je da je ova godina izuzetno važna za proširenje i da na decembarskom samitu Evropske unije (EU) očekuje ohrabrujuće izvještaje.

Ona je u intervjuu makedonskoj agenciji MIA, na pitanje kakva ima očekivanja od decembarskog samita EU u vezi sa Zapadnim Balkanom, odgovorila da pred kraj godine očekuje ohrabrujuće izvještaje. "Želim da vidim početak pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom (BiH), očekujemo pristupne pregovore sa Ukrajinom, Moldavijom, dalje sa Gruzijom, i u tom kontekstu je ključno da Sjeverna Makedonija i Albanija novom međuvladinom konferencijom otvore i započnu konkretne pregovore", navela je Fajon.

Ona je istakla da je proširenje postalo geostrateška nužnost, prenosi Radio Slobodna Evropa. "Ako pogledamo šta se dešava oko nas, ruska agresija u Ukrajini, sukob na Bliskom istoku, EU mora biti jaka, mora biti jedinstvena, imamo jasnu bledsku obavezu da se države pripreme za proširenje do 2030. godine“, kazala je Fajon. Fajon je poručila da ona i Slovenija teže da zemlje Zapadnog Balkana budu spremne i sposobne da uđu u EU. Početkom novembra objavljeno je da Evropska komisija preporučuje otvaranje pristupnih pregovora BiH sa EU kad se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo.

Izvor:MINA