Uređenje kupatila: Najbolje je kombinovati tri tipa pločica

Uređenje kupatila je polazna tačka ukoliko riješite da renovirate stambeni prostor. Odabir zidnih i podnih obloga je jedan od bitnijih estetskih i funkcionalnih stavki pri njegovom opremanju.

Dosta proizvođača nudi u svojim salonima ili katalozima serije pločica u već datim kombinacijama i mogućnosti je bezbroj. Postoje neka osnovna pravila i smjernice koje vam mogu pomoći pri izboru.

Veličina, oblik materijala, boja i završna obrada su veoma važni pri kupovini. Međutim, obratite pažnju na tehničke karakteristike, kao što su otpornost na mlaz, klizanje, procenat upijanja vlage, tvrdoća, debljina i dimenzije, koje pločice svrstavaju po klasama od prve do treće. 

Stručnjaci za uređenje kažu da pločice prve klase moraju imati garanciju i na njihovoj ambalaži su istaknuti osnovni podaci kao što su kalibar, boja, serija i datum proizvodnje.

Ukoliko imate prostrano kupatilo birajte veće pločice. Praktično i estetski je optimalno kombinovati dva do tri tipa pločica. Ako odlučite da koristite bordure i mozaik, onda se potrudite da ih kombinujete sa neutralnim tonovima.

Ukoliko pravite kombinaciju zidnih i podnih pločica prema dimenzijama imajte na umu i uklapanje njihovih fuga. Ako je fuga između pločica šira, obratite pažnju na modularnost pločica koje se uklapaju. Ako u kupatilu nema dovoljno prirodnog osvjetljenja, ili je sam prostor skučen, biraju se svjetliji tonovi.

Uvijek je najsigurnije birati bijele sanitarije, jer se lako kombinuju sa plavim, zelenim, žutim i pločicama ostalih boja. Međutim, sada su moderni i plavi lavaboi od stakla, zelene kade i ormarići boje drveta, pa treba voditi računa da uvijek budu u kontrastu sa bojom pločica.

Ukoliko su, međutim, sanitarije bijele i pločice neutralnih boja, obavezno u kupatilu treba nabaviti dekor koji će razbiti monotoniju. To mogu biti zavjese za tuš kabinu, prostirke ili ogledalo, koje treba da bude centralni dio toaleta.

Male fuge na keramičkim oblogama su samo u slučaju ako se postavljaju laserski sječene pločice sa ravnim ivicama. Ukoliko su pločice sa zaobljenim ivicama, fuga mora biti široka, bar dva-tri milimetra. Površina između dvije pločice može biti bijele ili bež boje. Sada se mogu kupiti i “olovke”, kojima se stare fuge, sa kojih ne može da se skine buđ, mogu pokriti.

Izvor:CdM