Stručnjaci savjetuju: Isprobajte blagodeti mezoterapije

 Mezoterapija je tradicionalna, nehirurška metoda, kojom se unose aktivni sastojci u srednji sloj kože -mezoderm i po tome je dobila ime. To je metoda koja je u svijetu poznata više od 50 godina i primjenjivala se u raznim krajevima svijeta sa više ili manje uspjeha.

Ekspanzija mezoterapije u kozmetici počinje prije dvadesetak godina, kada je francuska medicinska akademija uvrštava u svoj program, kazala je za Radio Bijelo Polje, kozmetičarka Sloba Bubanja.

“Sve je počelo slučajno, kada je  francuski ljekar  prilikom davanja  anestezije pacijentu, primijetio poboljšanje stanja kože na tom mjestu. Od tada do nedavno se koristio taj klasični način, gdje je ljekar ubodima igle na svaka 2 kvadratna santimetra, lokalno, na ugrožena mjesta,  ubrizgavao male količine aktivnih sastojaka, u zavisnosti od toga koji je efekat  želio da postigne. Međutim, ono što je dodatno usporavalo ekspanziju ove metode u estetici  su neželjene pojave  poput  tačkica, otoka, višednevnih podliva od uboda iglom i krvnih podliva, kao  i ograničenja primjene ove metode, kad je zdravlje u pitanju. Naime, prije podvrgavanja klasičnoj mezoterapiji, obavezne su kontrole  šećera, hormona štitne žlijezde, krvnog pritiska a i  izlaganje suncu nije dozvoljeno”, kazala je kozmetičarka Sloba Bubanja.

Mezoterapija novom metodom

Bubanja  ističe da se nauka  pobrinula da za mezoterapiju u kozmetičkim centrima napravi aparat koji je moderna, bezbjedna, neinvazivna i bezbolna alternativa klasičnoj mezoterapiji. To je najnoviji način prenošenja bioaktivnih supstanci u mezoderm, mezoporacijom.

“Ovaj naučni pronalazak se pokazao kao izuzetno efikasan, bezbjedan i  luksuzan tretman, jer ne zahtijeva duži oporavak i nema neželjenih efekata. Aparat samo pitiskuje koktele duboko u kožu, bez neprijatnih uboda i povređivanja kože. U mnogim slučajevima, ovo je  metoda izbora. Ovom, najnovijom transdermalnom metodom, pomoću aparata u mezoderm mogu da se  potiskuju sve hidrosolubilne aktivne materije, kozmetički preparati, kreme, serumi, gelovi i sve ostale supstance koje imaju sposobnost prenošenja elektroporacijom. Prednost aparata je i u tome, što  jednim tretmanom mogu da se tretiraju cijele regije, da se kombinuje više preparata i hranljivih sastojaka a da se pritom napravljeni koktel ravnomjerno resorbuje i ubrzava  oporavak kože. Kokteli koji se unose u mezoderm na ovaj način, aktiviraju funkcije kože, vraćaju tkivu zdrav i mladalački izgled i  usporavaju starenje”, naglašava vlasnica beauty centra “Estebel”.

 Kokteli  koji se unose preko kože  kombinuju se u zavisnosti od toga  koje probleme treba  rješavati. Vrste supstanci, koncentracija i količina pojedinih sastojaka u koktelu odredjuju se po strogo utvrdjenim pravilima, što zavisi od regije koja se tretira, stanja kože i efekta koji klijent želi da postigne. Ovom metodom u mezoderm se unose vitamini, hijaluronska kisjelina, kolagen, aminokisjeline, sredstva za poboljšavanje cirkulacije i aktiviranje oslabljenih funkcija kože , a koji daju koži glatkoću, elastičnost i mladalački izgled i koji su ključni faktori za održavanje  kože, jer jačaju vezivno tkivo i koža djeluje zategnutija.

Kod zrele kože, mezoterapija aparatom se smatra lijekom izbora za usporavanje procesa starenja, smanjenja i ublažavanja bora kao i za poboljšavanje tonusa. Kad se unose aparatom, preparati se mnogo brže i ravnomjernije resorbuju, a kokteli koji obezbjeđuju  vlagu i koji su neophodni za oporavak i vidno poboljšanje opšteg stanja kože, potiskuju se u duboke slojeve, bez ikakvih negativnih, propratnih reakcija i uz potpunu resorpciju svih neophodnih supstanci. Naravno kozmetičar mora da zna koje kombinacije aktivnih sastojaka u koktelu treba da primijeni za svakog klijenta posebno.

Mezoterapija tijela aparatom

Kod problema sa celulitom, koji se kod većine ljudi javlja lokalno, na odredjenim specifičnim mjestima, koja su najčešće uslovljena tipom, gradjom, uslovima života i načinom ishrane, mezoterapija specijalnim aparatom  je nezaobilazan segment u procesu rješavanja problema kako celulita tako i masnih naslaga sa odredjenih regija. Na ta, celulitom i masnim naslagama ugrožena mjesta, pomoću ovog specijalnog aparata, unosimo  koncentrovane aktivne supstance, koje razgradjuju celulit, otapaju masne naslage ili zatežu i osvježavaju kožu. Kokteli se kombinuju ciljano,  u zavisnosti  od vrste neestetizma koji treba otkloniti. Od toga zavisi i kombinovanje koktela.

Idealna kombinacija koktela za celulit i za masne naslage

Svi kokteli se kombinuju po tačno odredjenoj šemi i tada daju savršene rezultate. Na primjer, kombinacijom L karnitina, ekstrakta zelenog čaja i fosfatidilholina, poslije nekoliko tretmana masne naslage će se otopiti, jer mezoterapija ubrzava lipolizu (otapanje masnih naslaga) a celulit će biti manje vidljiv. Ako ovome dodate još i vitamine, hijaluron, elemente za pospješivanje mikrocirkulacije i diureze, koža će biti bez otoka I izgledaće znatno svježije i zategnutije  sa dobrim tonusom.

Kad govorimo o mezoterapiji  tijela aparatom, važno je istaći da je to bezbolna, bezbjedna, sigurna i luksuzna metoda, poslije koje nema krvnih podliva i otoka kao kod stare, klasične metode koja se radila ubodima iglom.  Ovo je značajan napredak naročito kod tretiranja cijelih zona na tijelu i na nogama kod celulita. Naročito kod ,,narandžine kore”, mezoterapija jača mikrocirkulaciju  ubrzava lipolizu, podmlađuje  kožu tijela i poboljšava opšte stanje.  Mezoterapija pored kavitacije zauzima  vodeće mjesto u poboljšanju regeneracije, izgleda i opšteg stanja kože”, poručuje Bubanja.

Ona naglašava i da su efekti mezoterapije  vidljivi  već nakon prvog tretmana, bilo da se radi o licu ili o tijelu. Dodaje da broj tretmana zavisi od stanja kože, navika svake osobe ponaosob, godina starosti, načina života, ishrane i od toga koliko često ta osoba posjećuje svog kozmetičara, jer je mezoterapiju najbolje kombinovati sa drugim kozmetičkim procedurama.