Zdravlje na tanjiru - Šta sve sadrži 100g brokolija?

Brokoli mnogima nije omiljeno povrće, ali uz brojne zdravstvene prednosti bi moglo da postane. Brokoli je povrće bogato mnogim hranljivim materijama, uključujući vlakna, vitamin C, vitamin K, gvožđe i kalijum. Osim toga, takođe ima više proteina od drugog povrća te vrste. Ovo zeleno povrće može da se jede i sirovo i kuvano, ali nedavna istraživanja pokazuju da kada se kuva na pari pruža više zdravstvenih koristi.

Sirovi brokoli sadrži skoro 90% vode, 7% ugljenih hidrata, 3% proteina i skoro da nema masti. Ima veoma malo kalorija, odnosno svega 31 kaloriju na 100 gr.

100 gr brokolija sadrži:

Kalorije: 31

Voda: 89%

Proteini: 2,5 grama

Ugljeni hidrati: 6 grama

Šećer: 1,5 grama

Vlakna: 2,4 grama

Masti: 0,4 grama

Ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati brokolija se uglavnom sastoje od vlakana i šećera. Šećeri su fruktoza, glukoza i saharoza, sa malim količinama laktoze. Međutim, ukupan sadržaj ugljenih hidrata je veoma nizak.

Vlakna

Vlakna su važan dio zdrave ishrane. Ona mogu unaprediti zdravlje crijeva, pomoći u prevenciji raznih bolesti i pomoći u gubitku težine. 100 gr sirovog brokolija obezbjeđuje 2,3 grama vlakana, što je oko 5-10% dnevne vrijednosti.

Proteini

Proteini su gradivni blokovi vašeg tijela, neophodni i za rast i za održavanje. Brokoli ima relativno visok sadržaj proteina, koji čini 29% njegove suve težine, u poređenju sa većinom povrća. Međutim, zbog visokog sadržaja vode, brokoli obezbjeđuje samo 3 grama proteina.

Vitamini u brokoliju

Vitamin C

Ovaj vitamin je važan za funkciju imunog sistema i zdravlje kože.

Vitamin K1

Brokoli sadrži velike količine vitamina K1, koji je važan za zgrušavanje krvi i može unapruhediti zdravlje kostiju.

Folna kiselina (vitamin B9)

Posebno važna za trudnice, folna kiselina je neophodna za normalan rast tkiva i funkciju ćelija.

Kalijum

Esencijalni mineral, kalijum je koristan u kontroli krvnog pritiska i prevenciji srčanih bolesti.

Mangan

Ovaj element u tragovima se nalazi u velikim količinama u žitaricama, mahunarkama, voću i povrću.

Gvožđe

Gvožđe ima mnoge važne funkcije u vašem tijelu, uključujući nošenje kiseonika u vašim crvenim krvnim zrncima.

Brokoli takođe sadrži mnoge druge vitamine i minerale u manjim količinama. U stvari, obezbjeđuje po malo skoro svakog hranljivog materija koji vam je potreban. Konačno, pomaže u prevenciji raka, snižava nivo holesterola i pomaže zdravlju očiju.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić