Razlog zašto ne treba da idete na spavanje bez limuna

Limun se s pravom smatra superhranom i popularan je kućni lijek.

Naime, pored obilja vitamina i osvježavajućeg ukusa, limun ima i umirujuće dejstvo, koje može biti naš odličan saveznik u borbi sa nesanicom. U nastavku otkrijte na koji način.

Kao što znamo, lavanda je poznata po svom umirujućem dejstvu. Čak je i Paracelzus, veliki srednjovekovni ljekar i naučnik, opisao lavandu kao mentalni melem i koristio je kao univerzalni lijek za mentalnu iscrpljenost i slabljenje životne snage. Zbog toga ne čudi što se eterično ulje lavande preporučuje za bolji san – dovoljno je da nekoliko kapi stavite na jastučnicu ili da ispod jastuka stavite vrećicu sa sušenom lavandom.

Ipak, miris lavande nije za svakoga, a ako spadate u ovu grupu, limun vam može pomoći. Naime, dokazano je da miris limuna smiruje, te vam kao takav može pomoći da zaspite i bolje spavate.

Prema riječima stručnjaka, etarsko ulje limuna se koristi vjekovima, a pripisuju mu se prednosti kao što su povećanje koncentracije, smanjenje nivoa stresa (verovatno kroz povećano oslobađanje serotonina) i umirujući efekat na respiratorni sistem.

Stoga, ukoliko imate problem da zaspite, sve što treba da uradite je da isiječete limun i stavite ga na noćni stočić. Njegov nježni miris će vas umiriti i pomoći vam da zaspite.

Probajte i sami se uvjerite u dejstvo ovog trika.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić