Spriječite da vam kosa prerano osijedi

Britanski dermatolozi uradili su niz eksperimenata kada su pronašli da do pedesete godine starosti, čak 50 odsto svjetske populacije ima najmanje 50 odsto sijede kose.

Riječ je o prirodnom procesu koji se zove depigmentacija, a često sijeda kosa počne da se pojavljuje u 20. i 30. godinama života.

Portal Brajt Sajd (Bright Side) piše da kompletno sedenje kose može da traje u periodu od deset godina, a obično stres utiče na ubrzanu promjenju strukture dlake.

Razlozi zašto se javlja sijeda kosa mogu biti razni. Najprije je riječ o genetici - ako je većina članova vaše porodice osijedjelo u ranim godinama, onda je velika vjerovatnoća da ćete I vi. Takođe pojavu sedih dlaka mogu izazvati problemi sa tiroidnom žlezdom, deficit vfitamina B i gvožđa u krvi, uzimanje određenih ljekova, loša ishrana, I pušenje koje utiče na protok kiseonika.

Kako da se borite sa sijedima i da spriječite njihov nastanak?

Promijenite ishranu

Uključite povrće, voće i hranu bogatu vitaminom B12 (riba i druga morska hraba, mlijeko, jaja, piletina), B9 (pirinač, bubrežasti pastulj, sočivo), bakar i gvožđe (indijski orah, badem). Ne samo da ćete tako obezbijediti viši nivo proteina i vitamina koji će pomoći vašoj kosi, već ćete pomoći tijelu da zadrži oblik.

Posjetite ljekara

Provjerite svoje zdravlje, posebno rad tiroidne žlijezde. Ljekarskim pregledom možete da utvrdite problem koji možda niste ni primijetili.

Masaža

Uvedite masažu tjemena glave - tako ćete povećati protok krvi u folikulamadlake

Izaberite modernu frizuru

Kratka kosa uvijek izgleda odlično, lako je njegovati i vizuelno povećava volume. Druga opcija je da izaberete stepenasti duži bob. Ova frizura odgovara gotovo svim oblicima lica i može se stilizovati na razne načine.

Koristite maske za kosu

One će nahraniti korijen dlake. Predlog je da napravite masku od dvije kašike kokosovog ulja i sok od pola limuna. Ostavite da odstoji na glavi oko 10 minuta. Masirajte tjeme i isperite kosu.

Nemojte sakrivati sedu kosu

Veliki broj poznatih ličnosti, poput Ričard Gira i Džordž Klunija ne skrivaju niti boje svoju sijedu kosu. Zapravo, siva kosa je u posljednjih godina bila veoma popularna zahvaljujući Instagramu, pa ju je čak i manekenka Kara Delevinj nosila.

Izvor:CdM