Tuširanje hladnom I toplom vodom tokom ljetnjih vrućina? Evo šta kažu istraživanja

Kako hladan tuš utiče na vaše tijelo i san?

Stotinama godina, hladno kupanje je bio način da se okrijepi tijelo. Drevni Rimljani su prolazili kroz nekoliko zagrejanih prostorija pre nego što su uronili u hladno kupatilo, a danas je to daleko jednostavnije. Postoji mnogo navodnih prednosti hladnog kupanja kao što su jačanje imuniteta, poboljšanje opšteg osjećaja vitalnosti, poboljšanje cirkulacije krvi.

Može učiniti da se osjećate budnije

Istraživači u starijoj studiji iz 2002. otkrili su da izlaganje hladnoći aktivira simpatički nervni sistem. Kao rezultat, tijelo oslobađa hormone kao što su norepinefrin i kortizol. Norepinefrin posebno izaziva reakciju u krvnim sudovima tijela dizajniranim da preraspodeli krv i zagrijeva tijelo.

Imuni sistem

Da bi testirali teoriju da hladni tuševi jačaju imuni sistem, istraživači su uključili više od 3.000 učesnika u četiri probne grupe: jedna grupa se tuširala samo vrućim tušem, dok su se tri grupe tuširale vrućim i uključivale mlaz hladne vode na 30, 60 ili 90 sekundi pri kraju tuširanja. Na kraju studije, istraživači su mjerili faktore kao što su prijavljena bolest i bolovanje tokom 30 dana. Oni su otkrili da su oni koji su uključili hladnu vodu tokom tuširanja imali 29 posto manje bolovanja od onih koji su se tuširali samo toplim tušem. Zanimljivo je da učesnici nisu prijavili da su bili bolesni manje dana, samo njihovi simptomi nisu bili tako intenzivni, pa su mogli da rade.

Umiruje bolne mišiće nakon vježbanja

Profesionalni sportisti već dugo koriste ledene kupke da umire bolne mišiće nakon utakmice. Studija iz 2015. godine je proučavala bicikliste visokog intenziteta koji vježbaju na toplim temperaturama. Istraživači su zamolili kontrolnu grupu da se tušira ​​hladnom vodom 1 do 3 minuta. Zamolili su drugu grupu da izostavi tuširanje. Istraživači su otkrili da su oni koji su se tuširali hladnom vodom nakon vježbanja mogli brže da smanje otkucaje srca i da su se osjećali ugodnije, u poređenju sa onima koji se nisu tuširali hladnom vodom.

Tuširanje toplom vodom ljeti

Ipak, smatra se da je tokom visokih temperatura bolje da se tuširate toplom vodom. Topao osjećaj na koži će dovesti do povećanog dotoka krvi u kožu, povećavajući gubitak toplote iz tijela. Dakle, hlađenje ljeti će biti efikasnije sa toplim tušem.

 

 Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić