Evo kako da perete kupaći kostim da bi vam duže trajao

Kupaći kostim potrebno je oprati poslije svake upotrebe, a važno je i kako ga perete da bi vam trajao duže od jedne sezone. Hlor u bazenima i so u moru mogu oštetiti materijal ili izblijediti ga.

Zato je izuzetno važno da ispoštujete sljedeća pravila.

Dva ključna pravila jesu da kupaći operete odmah nakon upotrebe i da to učinite ručno. Kreme za sunčanje, znoj i ostale hemikalije mogu štetiti njegovoj elastičnosti, a hlor u bazenima može učiniti da kostim požuti.

Međutim, kupaći ne bi trebalo da perete u mašini jer je materijal osjetljiviji. Umjesto toga, potpopite ga u hladnu vodu oko 30 minuta kako biste uklonili hemikalije i znoj. Potom, u drugom potapanju, koristite malo detrdženta za veš (preporučena doza je da količina bude jednaka kašičici).

Možete sipati i malo bijelog sirćeta. Prilikom pranja kostim obavezno okrenite naopačke. Kupaći potom iscijedite i ostavite da se suši na vazduhu.

Obratite pažnju na oznaku na etiketi, ukoliko nemate vremena, a odlučite se za pranje u mašini. Iako neke kompanije proizvode kupaće koji se mogu prati u mašini, prethodno stavite kostim u vrećicu za pranje i uključite mašinu na manje intenzivan sistem rada.

 

 Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić