Savršeno povrće za vrele dane- Ova namirnica je niskokalorična

Mnogo je razloga da tikvice postanu redovne u vašoj ishrani, posebno tokom ljeta, kada ih u izobilju.

Redovno konzumiranje tikvica blagotvorno će uticati na vaš organizam.

Cijena im je veoma povoljna i od njih možete pripremiti brojna ukusna jela. Iznenadiće vas činjenice o ovom povrću, zbog kojih će sigurno postati redovne na vašoj trpezi.

Odlične za dijabetičare. Vlaknau tikvicama stabilizuju nivo šećera u krvi. Kontrolišu apetit, pa su sjajan izbor za dijabetičare.

Tikvice spadaju u biljnu porodicu tikve, kao i bundeve, krastavci i dinje. Interesantno je da ih botaničari, strogo govoreći, ne smatraju povrćem nego voćem. One imaju izuzetno visoku nutritivnu vrijednost i sadrže velik broj važnih vitamina i minerala. Takođe imaju dosta vlakana i vrlo malo kalorija.

Bogate su antioksidansima koji štite organizam od djelovanja slobodnih radikala, odnosno od mikroupala i starenja. Tikvice sadrže puno karotenoida, beta-karotena i zeaksantina, koji štite oči, kožu i srce.

Važno je znati da se najviše antioksidanasa nalazi upravo u kori tikvice i da ih najviše imaju žute tikvice, a najmanje svijetlozelene.

Tikvice poboljšavaju probavu jer su bogate vodom, sadrže celulozu, odnosno topiva i netopiva vlakna. Netopiva vlakna pomažu bržem i efikasnijem pražnjenju crijeva, dok topiva vlakna hrane korisne bakterije u crijevima.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić