Kakav uticaj na djecu ostavlja igranje videoigara? Evo šta stručnjaci kažu o tome

Igranje videoigara ponekad sa sobom nosi određenu društvenu stigmu, a i kod djece i kod odraslih može biti nezdrava navika, pa i zavisnost.

Međutim, studije su pokazale da igranje videoigara može poboljšati kognitivnu sposobnost, a može imati pozitivan učinak i na razvoj djece te na odnos djece i roditelja. Naučnici iz Švedske, prenosi portal Metro, napravili su istraživanje koje je pokazalo nekoliko osnovnih benefita koje djeca dobijaju igranjem videoigara.

Igre kao alat za učenje

Mnoge igre, prenosi Metro, sadrže različite edukativne materijale koje klinci doživljavaju kao dio igre. Osim toga, djeca kroz videoigre mogu jednostavnije naučiti čitati jer mnoge taktičke ili role-playing igre zahtijevaju razumijevanje napisanih zadataka, a često imaju i mnogo dijaloga.

Zadovoljstvo zbog uspjeha u igranju

Neke su igre praktični beskonačne i svako toliko igrač može odabrati novi zadatak, a druge igre imaju vrlo specifične ciljeve. I u jednom i u drugom slučaju, uspješno obavljanje zadataka u igrama djeci podiže moral i osjećaj samopouzdanja. Takođe, upornim ponavljanjem nekog težeg zadatka djeca dobijaju osjećaj da je i takve zadatke moguće riješiti, što će im svakako dobro doći u životu.

Društveni odnosi

Djeca danas često igraju onlajn s prijateljima, ali i sa drugom djecom koja im baš putem zajedničkog igranja postaju prijatelji. To ima pozitivan uticaj na njihove društvene vještine. Djeca se, baš kao i odrasli, međusobno zbližavaju kroz hobije, a prijateljstva stečena kroz igranje potvrđuju da biti gejmer ne znači biti asocijalan.

Poboljšanje odnosa djece i roditelja

Metro savjetuje roditeljima da se i oni uključe u omiljenu aktivnost svoje djece. To je izvrstan način da se roditelji dodatno zbliže sa svojom djecom, kojoj će biti drago što oni pokazuju interes za videoigre.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić