Savjeti za trening na vrućini - Budite oprezni ako vježbate napolje

Večernji trening može negativno da utiče na kvalitet sna. Pa je zato bolja opcija vježbati rano ujutro, kažu fitnes instruktori.

Vježbanje tokom ljetnjih vrelina umije da bude prilično naporno, ali i da nam u isto vrijeme pozitivno utiče na raspoloženje. Ukoliko spadate u one koji ne bi propustili trening ni po koju cijenu, pridržavajte se stručnih savjeta.

Ako planirate da trenirate vani po tropskom danu, najbolje je to da uradite u jutarnjim časovima ili kasno uveče.

Ipak, ako trenirate kasno uveče, nemojte zaboraviti da to može negativno uticati na kvalitet vašeg sna. Ustanite ranije i iskoristite jutarnju hladovinu za trening, a period između 10 i 17 sati provedite u hladovini.

Donosimo smjernice koje mogu da vam pomognu kod treninga na otvorenom.

  1. Nosite sportsku svijetlu odjeću

Tamna odjeća apsorbuje toplotu, pa ćete imati osjećaj da je toplije nego što jeste.

  1. Ne zaboravite kremu za sunčanje

Ovo je jako bitno, posebno za osobe koje imaju svijetliji ten. Takođe, ako odlučite da džogirate, obavezno stavite kremu da vas sunce ne prevari.

  1. Hidrirajte se

Tokom treninga gubimo dosta tečnosti putem znoja, a tokom ljetnjih meseci dvostruko više. Ukoliko niste dovoljno hidrirani, velike su šanse da doživite toplotni udar. Zato je preporuka da pijete 300 mililitara vode svakih 20 minuta.

  1. Jedite prije treninga

Lubenica može da bude odličan izbor prije nego što se izložite fizičkim naporima, i to iz tri razloga. Prvi je što ima 90 odsto vode, drugi što ima dovoljno šećera, a treći što sadži prirodnu amino-kiselinu citrulin.

Vježbanje u zatvorenom prostoru može biti odlična opcija, pod uslovom da je teretana rashlađena.

Trening započnite vježbama oblikovanja, jer ćete tako stvoriti adaptaciju na temperaturu. Ne zaboravite da pravite veće pauze tokom treninga i izbjegavajte duge treninge.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić