Iako su vrućine pred nama bebama nije preporučljivo davati vodu - evo i zašto

Stigle su ljetnje vrućine, što znači da će mnogi povećati unos vode. Ali dok se odrasli i starija djeca podsjećaju da je važno da konzumiraju dovoljnu količinu vode, stručnjaci apeluju na roditelje djece mlađe od šest mjeseci da im ne daju vodu.

Čak i ako je nesnosno vruće, dojene bebe mlađe od šest mjeseci ne bi smjele da piju vodu jer to može da preoptereti njihove malene trbuščiće i spriječi da dobiju potrebne hranljive supstance iz majčinog mlijeka. Takođe, konzumiranje vode kod dojenih beba može dovesti do hiponatremije i trovanja vodom, stanja koja se smatraju smrtonosnim.

Sekcija Američke akademije za dojenje, Američko udruženje ginekologa-akušara, Američko udruženje ljekara porodične medicine, Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF i mnoge druge organizacije preporučuju isključivo dojenje u prvih šest mjeseci života. Isključivo dojenje definiše se kao ishrana majčinim mlijekom bez bilo kakvih dodataka, što znači da nema dodavanja vode, sokova, mlijeka koje nije ljudskog porijekla, i druge hrane, osim vitamina, minerala i ljekova, ako je potrebno.

Međutim, bebe hranjene adaptiranim mlijekom mogu imati koristi od malo vode tokom ljetnjih vrućina, ali to treba da bude flaširana voda, voda za bebe ili prokuvana voda iz slavine.

Zašto je voda loša za bebe?

Dojene bebe do šestog mjeseca ne trebaju vodu, dok se bebama hranjenim adaptiranim mlijekom može davati u malim količinama kada je toplo.

Keti Zeratski iz klinike Mejo kaže da bebe sve svoje potrebe za tečnošću zadovoljavaju majčinim ili adaptiranim mlijekom.

"Čak i po vrućem danu mogu dobiti sve svoje potrebe za hidratacijom kroz ljudsko mlijeko ili adaptirano mlijeko", rekla je za ona za "BuzzFeed", prenosi Index.hr.

Sve hranljive supstance važne za rast i razvoj nalaze se u majčinom mlijeku. Voda može da utiče na sposobnost da organizam apsorbuje proteine, vitamine i hranljive supstance koje se unose majčinim mlijekom.

"Davanje vode odojčetu može da utiče na njegovu sposobnost da primi hranjlive supstance. Njihov želudac je tako mali i može lako da se napuni vodom, što im otežava dobijanje potrebne hrane", dodao je farmaceut Abas Kanani.

Šta može da se dogodi ako beba popije vodu?

Ako beba mlađa od šest mjeseci konzumira vodu, to može da dovede do trovanja vodom.

"Trovanje vodom događa se kada konzumirate previše vode u kratkom periodu i kada nivo natrijuma u krvi padne. To može da rezultira preopterećenjem bubrega, što može da dovede do potencijalne neravnoteže u nivoima elektrolita", objašnjava Zeratski.

Abas dodaje da je pad natrijuma rezultat previše vode koja se unosi u tijelo, što je poznato kao hiponatremija. Kasnije bi to moglo da rezultira oticanjem mozga, napadima, a u nekim situacijama čak može biti i smrtonosno.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić