Umjesto da ga bacite, od njega možete napraviti savršen desert: Napravite kolač od starog hljeba

Ovaj neobični kolač bi mogao i te kako da vas iznenadi.

Stari hleb, suvo grožđe, pekmez, a i liker, ako volite, čine slatku bazu kolača koji se brzo i jednostavno priprema, a jako je ukusan.

Sastojci:

stari hleb isiječen na kriške (oko 200 grama)

50 g omekšalog maslaca

4 kašika pekmeza (ukus po želji)

60 g suvog grožđa

2 žumanca

2 jaja

40 g šećera

300 ml mlijeka

300 ml slatke pavlake

liker po želji za aromu

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Premažite pleh maslacem. Svaku krišku hleba namažite maslacem i pekmezom. Poslažite ih u pleh tako da svaka kriška stoji na dijelu druge. Kad ste gotovi sa prvim redom, posipajte ga suvim grožđem pa slažite drugi red hleba. I taj red posipajte suvim grožđem.

Izmiksajte žumanca i cijela jaja pa dodajte mlijeko, slatku pavlaku i liker. Tu smjesu prelijte preko hleba, malo ga stisnita, da upije smjesu i ostavite 15 minuta. Potom stavite u rernu na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta.

Manji pleh sa kolačem stavlja se u veći i u njega se ulije vruća voda te se tako stavlja u pećnicu. Možete pokušati i bez toga.

Domaćice koje su probale ovaj recept kažu da im je ta varijanta čak i bolja jer se na dnu kolača stvori hrskava korica. U tom slučaju pecite na srednjoj visini, isto na 180 stupnjeva, a znaćete da je kolač gotov kad se krem stisne, a kolač dobije lijepu zlatno rumenu boju.

Nakon što je pečen, premažite ga smjesom pekmeza i malo vode koju ste prethodno zagrijali, a kad se ohladi posipajte šećerom u prahu.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić