Cicamaca, dekorativni vjesnik proljeća

Cicamace sjajno izgledaju zasebno, ali mogu se uklopiti i u bilo koji buket drugih proljetnica, na primjer s tulipanima ili narcisima. Kad izrađujete takav buket proljećnog cvijeća, cicamace ostavite nešto višim od ostatka biljaka.

Kad u prirodi primijetite da je vrba iva, u narodu poznatija kao cicamaca, počela cvjetati, onda znate da je proljeće na vratima - nakon hladne zime njeni pupoljci koji podsjećaju na pamuk prva su hrana pčelama.

Upravo je mart mjesec u kojem ova posebna vrba odijeva svoje najljepše ruho. Raste kao grm ili manje drvo u nizinskim šumama, na relativno vlažnim staništima u blizini rijeka i jezera.

Cvjetovi vrbe vrlo su sitni i skupljeni u cvasti, odnosno mace, što je ujedno i dio koji najviše oduševljava kod ove biljke. Na nju se lako može naići tokom šetnje, mnogi je imaju u svojim vrtovima, a buketi cicamaca mogu se naći i na pijacama.

Zbog jednostavnosti i mogućnosti prilagođavanja različitim enterijerima, kao i zbog izdržljivosti, cicamace su idealan dašak prirode u svakom domu.

RASKOŠ U VAZI

Najjednostavniji način na koji ih možete smjestiti je u staklenu vazu, bilo da je riječ o klasičnom okruglom ili valjkastom obliku ili pak četvrtastom izdanju vaze. Tako se posebno uklapa u minimalističke i pomalo skandinavske unutrašnje prostore, ali daće dašak modernog i jednostavnog i u svim ostalim prostorima.

SHABBY CHIC

Ako vam se više sviđa nešto romantičniji, pomalo shabby chic stil koji slavi nesavršenost i prirodnu ljepotu, smjestite buket cicamaca u metalne vaze ili lončiće. Njima su nekad naše bake zalijevale cvijeće, a trenutno ih ima u gotovo svakoj prodavnici sa kućnim potrepštinama.

KOMBINACIJE S DRUGIM PROLJETNICAMA

Cicamace sjajno izgledaju zasebno, ali mogu se uklopiti i u bilo koji buket drugih proljetnica, na primjer s tulipanima ili narcisima. Kad izrađujete takav buket proljećnog cvijeća, cicamace ostavite nešto višim od ostatka biljaka. Tako dobijate potrebnu dimenziju visine i prirodniji izgled čitavog buketa.

VIJENAC ZA VRATA ILI STO

Zahvaljujući izdržljivosti i mogućnosti dugog opstanka bez vode, grane ove biljke mogu poslužiti kao odlična podloga za vijenac, bilo za vrata ili trpezarijski sto. Naprosto oblikujte kružni vijenac uz pomoć žice, a kao pomoć vam može poslužiti i vijenac koji je lako pronaći u prodavnici sa vrtlarskim potrepštinama. Na vijenac možete dodati ukrase poput satenskih mašni, ali i dodati druge izdržljive biljke.

ROMANTIKA UZ LAMPICE

Već pomenute čvrste grane cicamaca omogućuju i da se od njih kreira romantična rasvjeta za prve tople proljećne večeri koje možemo provoditi na balkonu umotani u dekice. Lampice koje su vam ostale od novogodišnjih praznika omotajte oko grana i priključite ih na izvor energije i dobili ste romantično svjetlo.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković