Zabavne i korisne porodične aktivnosti: Naučite dijete da kuva

U vrijeme naših baka, tajne kuvanja su se prenosile sa generacije na generaciju. Provodili su se sati u učenju djece ovoj vještini. Danas, u vrijeme brze hrane, video igrica i gustog rasporeda dnevnih obaveza roditelja i djece, kuvanje je zanemareno.

 

Zbog čega je važno da naučimo dijete da kuva

Djeca uživaju prilikom pripreme jela. Za njih to predstavlja posebnu igru, u kojoj učestvuju zajedno sa roditeljima. Oni mjere, miješaju satojke, sjeckaju – osjećajući zadovoljstvo što pomažu i učestvuju u nečem tako važnom za cijelu porodicu.

Očuvanje porodične tradicije, takođe je značajan razlog za uključivanje djece u pripremanje hrane (prenošenje ‘tajnih’ recepata naših baka).

Razlozi da naučimo djecu da kuvaju su brojni (između ostalog, brza hrana je skupa i nezdrava…), ali najvažnije je da im ovim učenjem dajemo veće šanse da zdravije odrastu. Osposobljavanjem djeteta da procijeni svježinu namirnica i da pretvori sastojke u ukusnu hranu, pomažete mu da napravi mudar izbor onoga što će jesti.

 

Kuvanje je aktivnost za sve godine 

Djecu treba uključiti u pripremanje hrane još u ranom uzrastu, u zavisnosti od njihove spretnosti i zainteresovanosti.

Važno je da znamo sa čim treba da startujemo.

– U uzrastu od tri do šest godina djeca mogu da peru voće i povrće, serviraju, čiste trpezarijski sto, asistiraju prilikom pripreme hrane (dodaju namirnice, miješaju sastojke u činiji…), čiste radni pult, stavljaju papir za pečenje u pleh, oblikuju kolače pomoću modlice…

– Djeca uzrasta od šest do deset godina će vam pomoći čitanjem recepata, pisanjem spiska za kupovinu potrebnih namirnica, dodavanjem sastojaka prilikom kuvanja (pomoću mjerice), mućenjem mase električnim mikserom, pripremanjem voća i povrća za upotrebu, i slično.

– Aktivnosti u kuhinji za djecu starosti od deset do trinaest godina: pripremanje jednostavnih jela po receptu – uz malu pomoć, korišćenje mikrotalasne pećnice i šporeta, rendanje namirnica, korišćenje noža – uz nadzor.

– Tinejdžeri već sami mogu da planiraju zdrav obrok, kao i izbor jela koja će se posluživati na žurci ili prilikom neke posebne večere, mogu da spremaju jelo po receptu, prave spisak namirnica za nabavku, spremaju složenija jela – uz nadgledanje.

 

Sporedne aktivnosti u kuhinji

Pored kuvanja, važno je da dijete nauči i da održava higijenu u kuhinji. U zavisnosti od uzrasta, organizujte ga da opere ili obriše posuđe, očisti radnu ploču i slično. Važno je da se kuhinja napusti tek kada sve ostane čisto iza vas. Takođe, pored toga što ćete preduzeti sve mjere opreza da kuhinju učinite bezbjednom, naučite djecu da i sama budu oprezna, da vode računa o sebi.

 

 

Izvor: yumama

Foto: CdM

Tekst objavila: Sanida Kajević