Korisni savjeti za roditelje: Evo kako oblačiti bebu u hladnim danima

Neophodno kada temperatura napolju padne ispod nule, kapica, šal i rukavice su obavezni. Obavezno ponesite i ćebence ukoliko je beba u kolicima.

Hladnije vreme ne bi trebalo da bude razlog da vašu bebicu ne izvedete u šetnju.

Međutim, roditelji su često u nedoumici kako da dijete obuku, a briga o tome da li mu je hladno ili je previše utopljeno uvijek je prisutna. Ipak, kao i tokom letnjih vrućina, smjernica za oblačenje mališana trebalo bi da bude vaš lični osjećaj.

 Što je beba manja, treba je više čuvati

Ako je beba mlađa od šest meseci, treba joj više zaštite. Kada je hladno, mnogo je bolje obući joj nekoliko slojeva odjeće, koji će i manje sputavati bebu, od dva teška i debela odjevna predmeta. Dodatno će mališanu biti toplije ako je jedan od tih slojeva vuneni.

Izuzetno su praktična odjelca punjena perjem, poput skafandera. Bebi svakako treba staviti kapu, čak i ako je napolju samo prohladno, jer će joj ona pomoći da zadrži tjelesnu toplotu.

Šal ne smije da otežava disanje

Kada je temperatura napolju ispod nule, kapa bi trebalo da pokriva bebine uši, rukice treba zaštititi rukavicama, stopala čarapicama i čizmicama, a na vrat im obavezno staviti šal. Ako duva jak vetar ili je izrazito hladno, šal možete omotati oko usta, ali pritom dobro pazite da bebi ne pokrijete nos i tako joj otežate disanje.

Ako pada snijeg ili kiša, na kolica stavite zaštitni krov koji će dijete zaštititi od padavina, a osim što štiti od vlage, on dobro zadržava i toplotu.

Kako znati da je djetetu hladno

Dodirom bebinih ruku, bedara ili zadnjeg djela vrata lako ćete ustanoviti da li joj je prijatno. Ako su ti djelovi tijela hladni ili je dijete nemirno, verovatno jeste, pa ga treba bolje obući ili pokriti ćebetom.

Ako je koža topla i oznojena, ili je kosica vlažna, beba ubrzano diše ili je nemirna, verovatno je pretoplo obučena, pa je s nje potrebno skinuti neki sloj odeće. Ako su rukice i nogice hladne na dodir, telo prijatno toplo i suvo, ali beba i dalje plače, proverite da li je gladna, žedna ili umorna.

Toplotu bebe nije moguće ustanoviti samo po njenim rukicama ili nogicama, jer su one većinom hladnije od ostatka tijela, budući da beba još nema potpuno razvijenu cirkulaciju.

Zato neka vam na umu uvijek bude sledeće: čak ni dobro utopljeno dijete ne bi trebalo predugo da boravi na otvorenom kada je napolju minus!

Izvor: Kolektiv.me