Pet pravila ljetnjeg održavanja plave kose

Održavanje plave boje kose, posebno tokom ljeta, zahtijeva malo truda od nas.

Svi elementi sa kojima obično dolazimo u kontakt u periodu od jula do avgusta – slana voda, hlor, jaki UV zraci – mogu uzeti svoj danak. Baš zato vam dajemo pet preporuka koje bi trebalo da uzme u obzir svaka osoba sa plavom kosom.

Izbjegavajte direktno sunce

Štitite svoju kosu, onako kako štitite svoju kožu. UV zraci isušuju vašu kosu i oštećuju njenu boju, zbog čega ona može dobiti onaj mesingani, riđi sjaj od kog svi bježimo, mnogo brže nego inače. Ako znate da ćete biti na suncu duže vrijeme, obavezno nosite šešir ili nanesite neko sredstvo koje će je zaštititi od UV zraka.

Promijenite raspored pranja kose

Ako perete svoju kosu previše često, posebno kada imate svetlu kosu, znajte da postoji opasnost od uklanjanja prirodnih ulja koja je hrane i propadanja boje. Sa tim se možete izboriti tako što ćete malo rjeđe prati kosu i koristiti kvalitetniji regenerator. Pored toga, predlažemo vam da jednom ili dva puta nedjeljno koristite tretmane za duboko hidriranje.

Zamijenite glavu tuša

Uzmite u obzir opciju glave tuša sa filterom, kako biste izbjegli sve one minerale koji će uticati na boju vaše kose i dovesti do njene oksidacije.

Pazite se hlora

Ne dozvolite da vam zabavan dan na bazenu postane užasan. Hlor vam može promijeniti boju kose i pretvoriti je u zelenu, a ujedno on nevjerovatno isušuje kosu, zbog čega ona može postati krhka. Izbjegnite sve te nezgodne situacije tako što ćete natopiti svoju kosu filtriranom vodom prije nego što uđete u bazen.

Probajte glaziranje

Kako biste fiksirali svoju boju, tražite od svog frizera glaziranje kose. Ovaj tretman ne sadrži amonijum ili peroksid, tako da neće imati nikakav uticaj na vašu boju, već će vam samo ponuditi intenzivniji sjaj.

Izvor:CdM