Kako spriječiti da rasprava preraste u ozbiljnu svađu

Brojni su razlozi zašto može da izbije svađa, ali ako malo pogledate neki obrazac, vidjećete da se sa istim ljudima najčešće raspravljate o istim stvarima. Možda nije loše da zapišete teme zbog kojih najčešće započinje svađa u vašem slučaju, a onda pročitajte i strategije koje će vam pomoći da efikasno umirite svađu.

Ako je riječ o osobi koju dobro poznajete, ubacite malo humora u razgovor. U tome vam mogu pomoći saveti starijih bračnih parova. Naime, trinaestogodišnja studija emocionalnog ponašanja parova otkrila je da kako parovi stare, ubacuju sve više humora u interakciju.

Zato, sljedeći put kada budete imali raspravu sa prijateljem, kolegom, članom porodice… pokušajte da u razgovor ubacite malo humora, kada vidite da prijeti da rasprava dobije neke ozbiljnije razmjere. Ali, pazite na tajming jer ne želite da osoba sa kojom se raspravljate pomisli da je ne shvatate ozbiljno. Jer, svi znamo da taj osjećaj da vas neko ne shvata ozbiljno može samo dodatno da podgrije svađu. Štaviše, to je ponekad i glavni razlog za svađu.

Tražite ili pružite drugu šansu. Ako vidite da svađa ide u pogrešnom smjeru, tražite drugu šansu ili je pružite osobi sa kojom se raspravljate. Bićete iznenađeni koliko ljudi to cijene, jer ćete time priznati da stvari mogu da se kažu i na ljubazniji, prijatniji način.

Pomozite osobi sa kojom se raspravljate da sačuva staloženost. Ako vam kaže nešto što vam se učini grubim, možete da im pružite priliku da se isprave. Na primjer, možete je upitati: “Nisi to stvarno mislio/la, zar ne?” ili “Znam da ne želiš da bude neprijatan/na”. Zaprepastiće vas kako će ih “osvijestiti” vaše dobre namjere i vjerujte, cijeniće to, a svađa će se umiriti.

Kupite malo vremena. Ako stvari previše brzo prijete da eskaliraju i čini vam se da gubite kontrolu nad sopstvenim osjećanjima, da ne možete da mislite jasno, zatražite pauzu. Kratka pauza će vam pomoći da izbjegnete nepotrebne uvrede i neprijatne stvari koje biste možda izgovorili u afektu. Dakle, recite: “Sada nije dobar trenutak” ili “Treba mi malo vremena da razmislim o tome”. Tako ćete drugoj osobi staviti do znanja da vam je važno ono što govori i da to želite da čujete, ali ne sada. Definitivno ne želite da ostavite utisak da vam nije važno šta druga osoba misli ili govori. I naravno, ako kažete da ćete drugi put razgovarati o nečemu, održite riječ.

Napravite pauzu, dišite i razmislite prije nego što nešto izgovorite. Čak i kratka pauza od dvije, tri sekunde može da vam pomogne da napravite pametniji izbor riječi. A svi znamo kako gorke riječi i nesporazumi mogu da zabole… Koliko puta ste poželjeli da možete da povučete riječi koje ste izgovorili u raspravi? Pazite, i ne izgovarajte baš prvo što pomislite.

Izvor:CdM