Mađarska donirala više od 10 hiljada PCR testova

Mađarska Vlada donirala je crnogorskom zdravstvenom sistemu više od 10.000 PCR testova za dokazivanje prisustva virusa Kovid 19, a donaciju je danas u Instututu za javno zdravlje predao ambasador te zemlje Jožef Neđeši.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović istakla je da je Mađarska, kao i mnogo puta do sada i ovoga puta pokazala visok stepen solidarnosti, koji je još jednom potvrdio tradicionalno prijateljske odnose dvije države.

"Danas je stiglo 10.088 PCR testova, donacije Mađarske Crnoj Gori. Želim da se zahvalim Mađarskoj, kao i svim njenim građanima, Vladi i posebno gospodinu ambasadoru, sa kojim smo i do sada više puta imali slične susrete, a vjerujem da će ih biti i u danima koji dolaze", kazala je Borovinić Bojović.

Ambasador Neđeši je ponovio da su odnosi između Mađarske i Crne Gore prijateljski i iskreni, te da Mađarska na Crnu Goru gleda kao na prijateljsku zemlju, strateškog partnera i saveznika u NATO-u.

Mađarska nije velika sila, ali, kako je kazao, znaju što znači pomagati i što znači dobiti podršku i pomoć, i podsjetio da je Mađarska u maju prošle godine donirala Crnoj Gori medicinsku zaštitnu opremu.

"Mađarska Vlada je spremna i da pruži svoje vazdušne kapacitete za transport vakcina iz Kine u Crnu Goru" naglasio je Neđeši.

Izvor:rtcg