"Odluke donosimo samostalno, poštujući prošlost okrenuti budućnosti"

Sve odluke, pa i one za Srebrenicu, Jasenovac, Mathauzen i Dahau - donosimo kao nezavisna zemlja koja je principijelno odlučivala i odlučivaće na ovakve teme iz prošlosti, kazao je premijer Milojko Spajić na društvenoj mreži X.

Spajić je naveo da je u Kotoru, na Samitu lidera Zapadnog Balkana predsjedniku Srbije prenio da će Crna Gora biti principijelna i u osudi svakog zločina i da će sve rezolucije, koje su fokusirane na odavanje pijeteta žrtvama, a ne na osude, istorijske okolnosti, geopolitiku itd. biti podržane, a ove druge teme, kako je naveo, da se ostave istoričarima da objektivno istraže okolnosti.

"Jako su nam bitni bilateralni odnosi sa svim susjedima i važno je da se sva potencijalno otvorena pitanja riješe do kraja - partneri će vas dugoročno više poštovati ako ste predvidivi i ako znaju da ćete se do kraja držati istog aršina za sve. Crna Gora je jedna od rijetkih zemalja sa principijelnim stavom i od njega neće odstupiti", naveo je on.  Spajić je dodao i da ipak, "rezolucije i prošlost nisu naš fokus i treba ih ostaviti u sjenci napretka naše zemlje" na planu ekonomije, vladavine prava i evropske integracije i poručio da se "umjesto uljepšavanja prošlosti - bavimo se ljepšom budućnosti"

Izvor:RTCG

Foto:Adria