Međuvladina konferencija Crna Gora–EU 29. januara

Politička Međuvladina konferencija Crna Gora–EU biće održana 29. januara u Briselu, nezvanično je saopšteno Radio i Televiziji Crne Gore (RTCG). Konferencija je nezvanično najavljena u decembru, da bi bila pomjerena za kraj januara.

Evropska unija (EU) tada je priremila nacrt Zajedničke pozicije o održavanju Međuvladine konferencije sa Crnom Gorom, potvrđeno je TVCG u diplomatskim izvorima. Iz Savjeta EU su potvrdili i da su o tom dokumentu raspravljali članovi Radne grupe za proširenje. Rezultati Vlade Crne Gore na početku mandata su očigledni, a održavanje Međuvladine konferencije može se očekivati već krajem januara, poručeno je nedavno sa sastanka premijera Milojka Spajića sa ambasadorima država članica Evropske unije (EU).

Kako je saopšteno iz Spajićevog kabineta, sastanak je organizovala Delegacija EU u Podgorici. Spajić je predstavio rezultate rada Vlade i podsjetio da je na samom početku mandata postignut najširi društveni dogovor za održavanje popisa stanovništva. On je ukazao i na napore Vlade na izbjegavanju uvrštavanja Crne Gore na sivu listu Manivala. Spajić je poručio da je usvajanje fiskalno odgovornog budžeta za ovu godinu jedan od najznačajnijih rezultata u prva dva mjeseca mandata. „Pored svega, važno je istaći izuzetnu saradnju sa Parlamentom zahvaljujući čemu smo napravili pomake u poglavljima 23 i 24, na koje je Crna Gora dugo čekala”, rekao je Spajić.

Kako je kazao, uloženo je mnogo truda i zato se danas govori o skorijem zatvaranju pregovaračkih poglavlja. Posljednja međuvladina konferencija sa Crnom Gorom, održana je decembra 2021. godine ali tada nije bilo vaznih političkih odluka. Prošlo je šest godina, od kada je nasa zemlja zatvorila poslednje pregovaračko pogavlje. Crna Gora je otvorila sva 33 poglavlja a privremeno zatvorila tri.

Izvor:RTCG