"Izbor VDT-a važan za Crnu Goru i pristupanje EU"

Šefica delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa sastala se sa predsjednikom Skupštine Andrijom Mandićem i tom prilikom pozvala predsjednika Skupštine i sve političke aktere na konstruktivan pristup u cilju što skorijeg izbora vrhovnog državnog tužioca (VDT).

"Ako Crna Gora brzo ispuni ključne obaveze iz evropske agende, značajan napredak na putu ka Evropskoj uniji je na dohvat ruke. Potrebno je da crnogorske vlasti uvijek konsultuju Evropsku komisiju prije usvajanja zakona koji treba da budu usklađeni sa pravnom tekovinom EU", poručila je Popa na radnom sastanku sa Mandićem. Predsjednik Mandić je ambasadorki Popi prije svega poželio dobrodošlicu u Skupštinu Crne Gore, izrazivši zahvalnost što učestvuje u radu odbora u našem parlamentu, saopšteno je iz zakonodavnog doma.

 Predsjednik Skupštine je ukazao ambasadorki Popi da je kampanja koju opozicija neosnovano protiv njega vodi prethodnih dana dokaz našeg dinamičnog političkog života, ali istovremeno i potreba nekih političara za unutarstranačkim pozicioniranjem, dok sami rezultati parlamenta najbolje svjedoče o učincima ove najvažnije institucije u Crnoj Gori. Istakao je da je Skupština Crne Gore uradila mnogo više po pitanju reformi u društvu i samim tim evropskih integracija za prethodnih par mjeseci otkako je izabran novi  saziv, nego što su to učinili oni koji su vršili vlast prije promjena 2020. godine.Predsjednik Mandić je skrenuo pažnju i na činjenicu da bi izbor VDT-a bio važan kako za Crnu Goru, tako i za pristupni proces naše zemlje u EU.

Mandić je zaključio time što je istakao da će nastaviti da predano radi na izgradnji dijaloga između svih političkih subjekataAmbasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa se prije svega predsjedniku Mandiću zahvalila na prijemu i istakla da je njena uloga u radu skupštinskih odbora da skrene pažnju na novi zamah koji postoji kada su u pitanju evropske integracije Crne Gore. "Ambasadorka Popa je pozdravila napredak koji je evidentan u proteklih par mjeseci, posebno kada su u pitanju imenovanja u pravosuđu, organizaciji popisa i izgradnji konsenzusa. Dodala je da je primjetna mnogo pozitivnija atmosfera kada je u pitanju politički dijalog. Ambasadorka Popa je izrazila očekivanje da će predsjednik Skupštine i svi politički akteri pokazati konstruktivan pristup u cilju što skorijeg izbora vrhovnog državnog tužioca", piše u saopštenju.

Izvor:RTCG