"Nova vlast napravila krupne korake na evropskom putu"

Crna Gora je u proteklih nekoliko mjeseci napravila krupne korake na evropskom putu i mora da nastavi tim tempom, jer se o zatvaranju poglavlja konačno govori kao o relanom i opipljivom cilju, poručio je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

Kako je saopšteno iz Vlade, Bečić se sastao sa predsjednikom Fondacije Konrad Adenauer (KAS) za Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu Jakovom Devčićem. Bečić je istakao da Crna Gora teži što skorijem učlanjenju u Evropsku uniju (EU). „Na tom putu je pomoć međunarodnih partnera od neprocjenjivog značaja", rekao je Bečić i zahvalio Fondaciji na doprinosu u razvoju demokratije i poboljšanju društveno-političkog ambijenta Crne Gore.

On je kazao da je Crna Gora u proteklih par mjeseci nove vlasti napravila krupne korake na evropskom putu. „U ovom istorijskom trenutku je kjučno nastaviti tim tempom, jer zatvaranje poglavlja postaje tema o kojoj se konačno govori kao o relanom i opipljivom cilju”, naglasio je Bečić. On je rekao da je izborom sedmog sudije Ustavnog suda, kompletiranjem Sudskog savjeta, odabirom guvernerke Centralne banke, kao i brojnim drugim odlukama izvršne i zakonodavne vlasti, poslata poruka građanima da je institucionalna funkcionalnost cijelog sistema povraćena.

Devčić je, kako je saopšteno, pohvalio nedavne uspjehe u deblokadi pravosuđa. „Rezultati koje ste zajedno sa kolegama postigli za kratko vrijeme ulivaju nadu i optimizam da Crna Gora ubrzano ide putem prve naredne članice Evropske unije”, istakao je Devčić. Bečić je ukazao na izazove sa kojima se Crna Gora suočava u borbi protiv narko kartela i drugih kriminalnih struktura i obećao nastavak odlučne i hrabre borbe. On je naveo da su brojne akcije, procesuiranja i hapšenja jasan pokazatelj odlučnosti nadležnih institucija u borbi protiv kriminala i korupcije. Prema riječima Bečića, izgradnja snažnih, nezavisnih institucija i vladavina prava predstavljaju ključne korake ka stvaranju ambijenta u kojem kriminalne grupe ne mogu opstati. On je kazao da povlašćenih nema i da ih neće ni biit. "Od zakona i institucija države više niko neće biti jači, jer to nije samo pitanje unutrašnje ili spoljne politike, već časti, dostojanstva i budućnosti Crne Gore”, zaključio je Bečić.

Izvor:RTCG