"Glasaćemo za Suzanu Mugošu, pokazala integritet i hrabrost"

Demokratska partija socijalista daće očekivani doprinos u radu Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, kazao je poslanik DPS-a Andrija Nikolić, u emisiji "Link", na Radiju Crne Gore.

Nikolić je naveo da su veoma zainteresovani za, kako kaže, demokratizaciju izbornog procesa u Crnoj Gori.„Sigurno ćemo dati očekivani doprinos u radu Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu“, kazao je Nikolić i dodao da će insistirati na krivičnoj odgovornosti nadležnih koji su dozvolili da imamo duple birače. Ponovio je i sumnje da postoje kontingneti birača koji se sele iz države u državu kako bi uticali na izborne procese.„Vidjeli ste da su među osnovnim prigovorima na izbore u Srbiji upravo kandidovana pitanja dovođenja birača iz RS i Crne Gore“, naveo je Nikolić.

Juče su u Skupštini saslušani kandidati za VDT-a, a Nikolić kaže da o tom pitanju nije bilo dogovora i političkog dijaloga vlasti i opozicije.„Mislim da smo juče imali raspravu koja je izmakla kontroli, ne slučajno, djelovima parlamentrane većine koji su dozvolili da se kompromituje uloga Skupštine u cijelom postupku...“, kazao je Nikolić. Suzanu Mugošu smatra kompetentnom za to mjesto VDT-a imajući u vidi da je, kako kaže, više od 20 godina provela u pravosuđu. „Pokazala je i integritet i hrabrost, a to su osobine koje su potrebne za VDT-a u ovom trenutku“, kazao je Nikolić. Kada je riječ o Miloradu Markoviću kandidatu za VDT-a Nikolić navodi da ga zna kao odgovornog čovjeka bez mrlje u karijeri. „Ali u tom odnosu prednost smo dali ljudima koji dolaze iz sistema“, kazao je Nikolić.

On kaže da Andrija Mandić, da se zakon poštovao, nikada i ne bi mogao biti izabran za predsjednika Skupštine, jer je kako dodaje, državljanin druge države i po tom osnovu je morao da ostane bez crnogorskog. „On funkciju predsjednika parlamenta koristi da unižava Crnu Goru da joj isisava državni suverenite, a da ne govorimo o posjeti izbornom štabu SNS-a, takođe čestitkama povodom neustavnog dana RS, pa sve do uvođenja zastave druge države u kabinet prilikom prijema Joanikija“, kazao Nikolić. Sve su to, kako kaže posljedice, jer imamo na funkciji čovjeka koji kako ističe Nikolić otvoreno radi za intese druge države. „Svi se unutar parlamentrane većine prave ludi da ne vide to“, kazao je Nikolić, ne precizirajući kada će inicijativu za smjenu Mandića i zvanično staviti u skupštinsku proceduru. On je saopštio i da postoji dovoljno razloga da se i dio parlamentrane većine pridruži njihovom zahtjevu za smjenu Mandića. „Svakako pregršt je i razloga da se za tu inicijativu glasa“, kazao je Nikolić.

Neposredni partijski izbori u DPS-u biće održani održani 28. januara. Nikolić kaže da će glavna novina biti to što će prvi put članovi jedne partije imati mogućnost da neposrednim putem izaberu rukovodstvo, a cilje kako kaže da se autoritet odlučivanja prenese na svakog člana. „Mislim da je to dobra vijest za Crnu Goru i da će biti dobro ako ova praksa zapljusne i neke druge partije“, kazao je Nikolić i dodaje kako je dobro što ta novina dolazi od onih kojima se prigovaralo da im nedostaje demokratičnosti. Na pitanje da li će biti promjena u programu DPS, Nikolić kaže da je za to potrebno organizovati Kongres. Slijedi izbor rukovodstva na lokalnim filijala na isti način kao i na državnom nivou.

Izvor:RTCG