Picula: Popis kada se završi politički zastoj u državi

Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonino Picula podnio je juče amandman na Izvještaj EP o Crnoj Gori, u kojem navodi da bi popis stanovništva trebalo održati kada se završi politički zastoj u državi.

Kako prenosi Pobjeda, glasanje EP o Izvještaju o napretku Crne Gore za prošlu godinu čiji je autor Picula, zakazano je za danas.

U jednom od amandmana koji je pored Picule podnio i poslanik EP Pedro Markes, Crna Gora se poziva da popis sprovede u skladu sa standardima Evropske unije (EU).

“Poziva se Crna Gora da izvrši odavno zakašnjeli popis stanovništva i stanova u skladu sa međunarodnim i EU standardima, čim se završi politički zastoj u zemlji, tako da se to važno pitanje ne koristi kao još jedan izgovor za jačanje polarizacije društva”, navodi se u amandmanu.

Picula i Markes očekuju da će se popis sprovesti otvoreno i transparentno bez ikakvog političkog uplitanja, uz propisno prebrojavanje svih priznatih nacionalnih manjina bez straha od zastrašivanja ili kaznenog progona.

Izvor:MINA