"Ishod izbora u CG ojačao želju građana da zemlja ostvari članstvo u EU"

Ishod parlamentarnih izbora u junu ojačao je želju građana Crne Gore da zemlja ostvari evropske integracije i reforme koje će ih unaprijediti, ocijenio je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Eskobar je dao izjavu Komitetu za spoljne poslove tokom saslušanja o aktivnostima SAD na Balkanu, ističući da u Crnoj Gori vide novi zamah ka ostvarenju njene evropske budućnosti.

"Nedavni predsjednički i parlamentarni izbori bili su slobodni, mirni i nudili su biračima širok izbor", cijeni Eskobar. 

Dodao je da su transatlantske i evropske integracije od suštinskog značaja za smanjenje, kako je kazao, "štetnog uticaja aktera, poput Rusije i Kine". 

"Razumijemo da su prepreke ogromne – uključujući zaustavljeni napredak u demokratizaciji, korupciju, zavisnost od ruske energije, etnonacionalističku politiku i štetan strani uticaj i dezinformacije. Ipak, oni nisu nepremostivi", optimističan je Eskobar. 

Prema njegovim riječima, Zapadni Balkan mora preduzeti neophodne korake da bi se kvalifikovao za članstvo u evroatlantskoj zajednici.

"Naš angažman im pomaže da se bore protiv korozivne korupcije i dezinformacija koje podstiču podložnost zlonamjernom uticaju – iz autoritarnih država kao što su Rusija i Kina, ali i loših aktera iznutra. Naš angažman je usmjeren na rešavanje postojećih tenzija koje ugrožavaju ovaj put i veću regionalnu stabilnost", zaključio je Eskobar. 

Izvor: RTCG