"Osigurati potpunu usklađenost Zakona o Sudskom savjetu i sudijama sa preporukama"

Venecijanska komisija dala je naknadno mišljenje na nacrt izmjena i dopuna Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, u kojem navodi da se uprkos prethodne pozitivne ocjene nacrta zakona i dalje moraju riješiti određeni elementi kako bi se osigurala potpuna usklađenost sa preporukama Venecijanske komisije.

Nakon Mišljenja iz decembra 2022. godine, nacrt izmjena je revidiran i dopisom od 22. februara 2023. godine ministar pravde Crne Gore je zatražio naknadno mišljenje Venecijanske komisije na revidirani nacrt izmjena i dopuna Zakona o Sudskom savjetu i sudijama.

Venecijanska komisija pohvalila je konstruktivni pristup Ministarstva pravde Crne Gore, koje je podnijelo zahtjev za naknadno mišljenje odmah nakon Mišljenja VK iz decembra 2022. godine i prije finalizacije izmjena. Ohrabruje crnogorske vlasti da sprovode posao koji su preduzeli.

"Venecijanska komisija pozdravlja nove amandmane i potvrđuje svoju prethodnu ukupnu pozitivnu procjenu nacrta zakona. Međutim, neki elementi se još uvek moraju riješiti kako bi se osigurala potpuna usaglašenost sa preporukama Venecijanske komisije", navodi se u naknadnom mišljenju.

Ostale preporuke su, kako se navodi u izvještaju, praćene samo djelimično.

Venecijanska komisija ponavlja svoje preporuke:

"Da se zakonski regulišu radna prava sudija, kao što je pravo na adekvatnu platu ili starosnu granicu za odlazak u penziju; Da se ​​smanji primjenljivost izuzetnih mehanizama protiv zastoja, kao što je izbor vršioca dužnosti predsjednika Vrhovnog suda (ili bilo kog suda, kako je predviđeno novim članom 106a) na jednako izuzetne događaje, kako bi se izbjeglo pretvaranje izuzetka u pravilo; Predvidjeti odgovarajuću i prilagođenu evaluaciju za sudije Vrhovnog suda; Obezbijediti da su članovi Sudskog savjeta sami odgovorni za pokretanje disciplinskog postupka".

Venecijanska komisija, kako se navodi, ostaje na raspolaganju crnogorskim vlastima za dalju pomoć po ovom pitanju.

 

Izvor: RTCG