Država neće zabraniti dopunski rad ljekarima

Ljekarima iz javnog zdravstva neće biti zabranjen dopunski rad u privatnim ordinacijama, već će moći da biraju jednu privatnu i koliko god žele državnih zdravstvenih ustanova za rad u slobodno vrijeme, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Više od 240 specijalista iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), potpisalo je peticiju kojom se traži povlačenje Zakona o zdravstvenoj zaštiti iz skupštinske procedure, prenosi portal RTCG.

Državna sekretarka u tom Ministarstvu Slađana Ćorić rekla je u emisiji Okvir na Televiziji Crne Gore da je saglasna sa svojim kolegama, ali da taj Zakon upravo predstavlja uspostavljanje koraka ka regulativnim tijelima gdje će se pronaći mehanizmi kontrole.

"Što se tiče dopunskog rada dozvoljen je u jednoj privatnoj ordinaciji, u svim državnim institucijama i obrazovnim ustanovama. To je bio prvi korak da nešto promijenimo”, rekla je Ćorić.

Ona je navela da bi oni bili zadovoljni kada bi mogli da omoguće svim ljekarima da se kreću slobodno na tržištu.

“Međutim trenutna situacija nije baš takva", kazala je Ćorić.

Ona je istakla da u Crnoj Gori ima blizu hiljadu zdravstvenih ustanova koje su otvarane na ljekare koji su iz zemalja okruženja, a kako je dodala, većinom je taj kadar pokriven iz državnih institucija.

"Biće odobren rad u jednoj privatnoj ordinaciji i u svim državnim", kazala je Ćorić.

Navela je da su, nakon zajendičkog dijaloga, shvatili da je to najbolje za sve da sve stane budu zadovoljne.

Izvor:mina