Fajon: Evropa očekuje izbor sudija do kraja januara

Uspostavljanje Ustavnog suda u punom kapacitetu prvi je korak da bi se Crna Gora vratila na evropski put, poručila je ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

”Do kraja ovog mjeseca bismo željeli da vidimo ostvarenje tog važnog koraka, a potom i dalje pozitivan razvoj događaja”, rekla je Fajon.Ustavni odbor je 25. decembra raspisao novi javni poziv za izbor četvoro sudija, a rok za podnošenje prijava je 15 dana.Fajon je rekla da ne želi da prejudicira raspravu unutar Evropske unije (EU) na temu zaustavljanja pregovora Crne Gore sa EU ili uskraćivanja finansijske pomoći.

”Naprotiv, želim da pomognem, u ime Slovenije i u ime EU, da Crna Gora ostane na evropskom putu i ubrza aktivnosti koje vode ka konačnom cilju - članstvu u EU", kazala je Fajon.Ona smatra da je najvažnije u ovom trenutku da se što prije uspostavi djelovanje Ustavnog suda u punom kapacitetu, što je neophodni korak do razrješenje političke i institucionalne krize.

"Ponavljam, kao prijatelji Crne Gore želimo da se ona što prije vrati na evropski put, koji podržava skoro 80 odsto građanki i građana Crne Gore”, kazala je Fajon.

Na pitanje šta konkretno znači vraćanje Crne Gore na evropski put, odgovorila je da je to poštovanje EU vrijednosti, među kojima vladavina prava znatno prednjači.”Zato je važno da se u Crnoj Gori što prije dođe do konsenzusa političkih aktera oko najvažnijih pitanja, da se uspostave demokratske institucije u punom kapacitetu, da država ima nezavisno pravosuđe i medije i prije svega, da poštuje svoje zakone i ustav", kazala je Fajon. Izvor: Mina