Naknade i osumnjičenim i osuđenim bivšim funkcionerima

U Crnoj Gori bilo je slučajeva da i funkcioneri, pravosnažno osuđeni za neko krivično djelo, primaju naknadu na koju po zakonu imaju pravo godinu po prestanku funkcije, navode u Centru za građansko obrazovanje i dodaju da nas takvi zakoni udaljavaju od najboljih praksi razvijenih demokratija.

Hipotetički, tu naknadu bi mogao da prima i funkcioner osumnječen ili osuđen za zlupotrebu iste te funkcije, jer zakon ne predviđa prestanak tog prava po osnovu pravosnažene presude. Samo u decembru 2022. za naknade funkcionerima po prestanku funkcije iz državne kase izdvojeno je 180.783 eura, saopšteno je Portalu RTCG iz Ministarstva finansija.

Na godišnjem nivou za te stvrhe potrošeno je oko 2,3 miliona eura. Iz resora Aleksandra Damjanovića za Portal RTCG kažu i da će kroz izmjene zakona razmotriti period korišćenja tog prava i način koji definiše iznos mjesečne naknade. Ne preciziraju kada će te izmjene biti upućene Skupštini.Međutim, još od februara poslanički klubovi ne odgovaraju na inicijativu Centra za građansko obrazovanje koji predlaže izmjene Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji propisuje da i osobe koje su na funkciji provele samo mjesec, imaju “pravo na naknadu u visini zarade koju su primali u posljednjem mjesecu, prije prestanka imenovanja”.Pored toga Zakon ne predviđa ograničenja ni za funkcionere koji su osumnjičeni, okrivljeni ili osuđeni za neko krivično djelo, pa i oni imaju pravo na funkcionersku naknadu.Iz Ministarstva finansija pojašnjavaju po kom osnovu to pravo može prestati.

“Navedeno pravo na naknadu po prestanku funkcije, shodno zakonu, prije utvrđenog roka prestaje, ukoliko korisnik: zasnuje radni odnos, bude izabran, imenovan ili postavljen na drugu funkciju na osnovu koje ostvaruje zaradu, ostvari pravo na penziju, to zatraži”, poručuju iz Ministarstva finansija.

Izvor: Rtcg