Za tri mjeseca 1.027 djevojčica primilo HPV vakcinu

U Crnoj Gori za prva tri mjeseca otkad je počela imunizacija, HPV vakcinu primilo je 1.027 djevojčica, starosti od devet godina ili oko 21 odsto, kazao je epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Adis Martinović.

Martinović je agenciji MINA rekao da je to dobar rezultat za tako kratak period.

"Posebno ohrabruje činjenica da je interesovanje za HPV vakcinu veliko i među djevojčicama starijeg uzrasta. Iz tog razloga država planira proširenje vakcinacije HPV vakcinom i na starije djevojčice“, rekao je on.

Martinović je rekao da Crnoj Gori prijeti eipdemija malih boginja, i samo je pitanje vremena kada će se to desiti.

“S obzirom na to da su male boginje jedna od najzaraznijih bolesti, i da će se od deset nevakcinisanih, njih devet zaraziti ako dođe u kontakt za zaraženom osobom, dovoljan je samo jedan importovan slučaj da dođe do epiidemije”, kazao je on.

Martinović je rekao da je teško procijeniti kada će se to desiti.

“Da li se to može desiti u narednih mjesec, dva ili šest i više mjeseci, teško je prognozirati, imajući u vidu da to zavisi od pojave slučajeva u okruženju, povećanog putovanja tokom predstojećih praznika kao i povećanog priliva turista tokom zimske turističke sezone”, rekao je on.

Prema riječima Martinovića, za razliku od ovčijih boginja, koje rijetko daju komplikacije, male boginje su upravo opasne zbog svojih komplikacija.

“Najčešće komplikacije su dijareja, upala srednjeg uha, upala pluća, upala moždanih ovojnica – meningitis, upala mozga – encefalitis, kao i subakutni sklerozirajući panencefalitis – ozbiljna, najčešće smrtonosna komplikacija na mozgu koja se može javiti i nekoliko godina nakon preležanih malih boginja”, kazao je Martinović.

On je podsjetio da se prva doza MMR vakcine daje djeci sa navršenih godinu dana.

Martinović je rekao da je tokom prošle godine vakcinisano oko 12 odsto djece rođene u toku 2021. godine, od toga pravovremeno oko osam odsto, što je na nivou pravovremenosti vakcinacije iz 2021. godine za djecu rođenu 2020. godine.

On je naveo da se pravovremenom vakcinacijom protiv morbila, zaušaka i rubele smatra vakcinacija do navršenih 15 mjeseci života.

“U Crnoj Gori, kao i u zemljama u regionu, postoji trend odlaganja MMR vakcine dok dijete ne progovori i ne prohoda, pa je tako, na primjer, do sada vakcinisano oko 35 odsto djece rođene 2020. godine”, rekao je on.

izvor: rtcg