Podrška Upravi policije i Ministarstvu pravde

Britanska ambasada Podgorica i Nacionalna kriminalistička agencija (NCA) u saradnji sa operativnim profesionalcima iz Radne grupe koju čine predstavnici MUP - Uprave policije i pravosuđa, dijele najbolju praksu sa istražiteljima, socijalnim radnicima, tužiocima, sudijama i stručnom službom Vrhovnog državnog tužilaštva, saopšteno je iz britanske ambasade.

Ova podrška je, kako navode, pružena u cilju razvoja njihovih kapaciteta i sposobnosti za obezbjeđivanje najboljih dokaza putem audio-vizuelnog saslušavanja djeteta kao žrtve seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja. "Evropski dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja obilježava se 18. novembra na inicijativu Savjeta Evrope od 2015. Budući da je riječ o posebno teškim kaznenim djelima koja imaju teške i doživotne posljedice po žrtve, a na inicijativu vladinih i nevladinih organizacija koje zahtijevaju stroge kazne za kaznena djela seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja djece, NCA je uz podršku Britanske ambasade u Podgorici sprovela projekat koji traje od juna 2021. godine.

Ovaj projekat obuhvata uspostavljanje radne grupe koju čine predstavnici MUP - Uprave policije, tužilaštva, stručne službe Vrhovnog državnog tužilaštva i NCA, izradu strategije istražnog postupka koji je usmjeren na žrtve, radionicu na temu i nacionalnu konferenciju kojoj su prisustvovali istražitelji, tužioci, sudije, stručne službe, socijalni radnici, zdravstveni radnici i predstavnici nevladinih organizacija sa ciljem unapređenja cjelokupnog sistemskog pristupa, kojim bi se uspostavila dobra saradnja, blagovremena razmjena informacija i usvojio multidisciplinarni pristup po pitanju pružanja 'prvog odgovora' žrtvama, te prevencije, edukacije, liječenja, i vođenja standardizovane evidencije u ovoj oblasti", navode u saopštenju.

Izvor:RTCG