Edukativni saobraćajni čas u osnovnim školama

Uprava policije  posvetila je ovu sedmicu obilježavanju 20. novembra - Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, i u tom cilju organizovala  edukativne i medijske aktivnosti u osnovnim školama širom Crne Gore.

 Predavanja "Saobraćajni čas" održana su, tokom ove sedmice, u 33 osnovne škola u svim opštinama, za djecu koja pohađaju peti razred osnovne škole. Starješine saobraćajne policije su tokom ove nedjelje održali ukupno 37 predavanja kojima je prisustvovalo 1.680 učenika. Na ovim predavanjima učenici su upoznati sa saobraćajnim pravilima i bezbjednim ponašanjem svih učesnika u saobraćaju, za što su djeca pokazala veliko interesovanje, te su kroz prezentovanje propisa, navođenje primjera iz prakse i interaktivnu diskusiju imala priliku da nauče dovoljno o tome kako se odgovorno ponašati u saobraćaju. Sektor policije opšte nadležnosti – Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćaja kontinuirano, tokom cijele godine, na terenu sprovodi preventivne i represivne aktivnosti iz oblasti bezbjednosti u drumskom saobraćaju, koje su usmjerene na podizanje svijesti građana o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa, prevenciju i smanjenje broja najtežih posljedica u saobraćaju, kao i na poboljšanje ukupnog stanja u ovoj oblasti."Za deset mjeseci 2022. godine, na putevima u Crnoj Gori dogodilo se ukupno 4.685 saobraćajnih nezgoda u kojima je smrtno stradalo 65 osoba, od kojih su četiri maloljetna.

U saobraćaju je povrijeđeno 2.498 osoba od kojih je 2.016 zadobilo lakše, a 482 teže tjelesne povrede. Na osnovu do sada urađenih nalaza i mišljenja vještaka saobraćajne struke, kao glavni uzrok saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima, u naznačenom vremenskom periodu, kao i inače, naveden je ljudski faktor koji se ogleda dominantno u prekoračenju dozvoljene brzine kretanja vozilom, prelasku na saobraćajnu traku namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera, korišćenju mobilnih telefona tokom upravljanja vozilom, nedozvoljenom preticanju, upravljanju vozilom pod dejstvom alkohola i nepropuštanju pješaka", naglašavaju u saopštenju.

Jedna od najranjivijih kategorija u saobraćaju, kao i ciljna grupa koju na vrijeme, kroz školski sistem, treba edukovati o bezbjednosti u saobraćaju, su djeca osnovnoškolskog uzrasta, te je zato Sektor policije opšte nadležnosti odlučio da ove godine Odsjek za rad policije u zajednici i policijsku prevenciju i Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćaja, organizovao predavanja o bezbjednosti u saobraćaju u osnovnim školama u svim gradovima u Crnoj Gori", navode u saopštenju. Iz Uprave policije su apelovali na sve učesnike u saobraćaju, posebno vozače, da poštuju saobraćajne propise, kako bi svi zajedno doprinijeli smanjenju ukupnog broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica. Svjetska zdravstvena organizacija i ove godine, u saradnji sa Ujedinjenim nacijama, obilježava Svjetski dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, pod sloganom "Zapamti, podrži, reaguj". "Cilj obilježavanja je podizanje svijesti o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa, kako bismo uticali na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, a samim tim i na broj najtežih posljedica koje ove nezgode uzrokuju.

Izvor:RTCG