Budžetom predvidjeli izmirenje duga od četiri miliona dolara Libiji

Vlada je usvojila predlog osnove za pregovore i zaključivanje sporazuma sa Libijom o regulisanju crnogorskog duga prema toj zemlji, a zakonom o budžetu za 2022. godinu Ministarstvo finansija planiralo je da bude izmiren.

Dug iznosi oko četiri miliona dolara a nastao je na osnovu kredita koji su uzimani od Libije u vremenu SFRJ. U pitanju su dva kredita, jedan iz 1975. godine a drugi iz 1981. godine.Kako se navodi, Crna Gora oduvijek je imala prijateljske odnose sa Libijom.

"U prethodnom periodu zabilježeni su značajni kontakti najviših državnih zvaničnika. Nedavno su se, u Vašingtonu, 12. oktobra, sastali ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministar finansija u Vladi nacionalnog jedinstva Libije Kalid Al Mabrouk. Ministri su razgovarali o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje između dvije prijateljske zemlje, naročito u oblastima poljoprivrede i energetike. Tom prilikom postignut je i konačan dogovor o regulisanju decenijskog duga koji Crna Gora ima prema Libiji, a koji će biti izmiren u najkraće mogućem roku", piše u dokumentu Vlade.Kako se navodi, dug Crne Gore prema Libiji datira iz vremena Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ). Nastao je po osnovu kredita u iznosu od 150 miliona dolara, koji je država Libija odobrila SFRJ za uvoz libijske nafte. Sporazum o kreditu zaključen je između između Centralne banke Libije i Narodne banke Jugoslavije 1. jula 1981. godine, za koji je garanciju izdala Vlada SFRJ. Kredit je i cjelini iskorišćen za uvoz nafte.

Izvor: rtcg