Đurović čestitala Njegošev dan

Petar Drugi Petrović Njegoš se ne može svesti na Crnu Goru, ni na bivšu Jugoslaviju, već pripada svijetu jer je njegovo književno djelo dio evropske i svjetske kulture i civilizacije, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Đurović je to navela u čestitki građanima povodom 13. novembra, Njegoševog dana – crnogorskog praznika kulture.

“Na današnji dan odajemo počast jednoj od najvećih ličnosti u našoj istoriji, Petru II Petroviću Njegošu, vladici, gospodaru i neprevaziđenom pjesniku i filozofu, čije mudre misli su stigle do svih krajeva svijeta i osvjetlale obraz Crne Gore”, kazala je Đurović.

Ona je podsjetila da su prošle godine velikom većinom glasova u crnogorskom parlamentu proglasili ovaj dan za državni praznik, odužujući se na taj način jednom od crnogorskih najvećih umova makar simbolično za sve ono što je Crnoj Gori ostavio u amanet.

“Pored vrlo važnih državnih reformi koje je sproveo i koje su unaprijedile stanje u tada još uvijek zaostalom crnogorskom društvu, Njegoš je, ipak, ostao najviše upamćen po svom književnom radu”, navela je Đurović.

Kako je kazala, može se reći da je Njegoševo književno djelo temeljna vrijednost crnogorske, ali i južnoslovenske kulture.

Đurović je ocijenila da neće pogriješiti ako ustvrdi da je ono što je kod Engleza Šekspir, kod Njemaca Gete, kod Rusa Puškin, a kod Italijana Dante, u južnoslovenskoj književnosti upravo Njegoš.

 Izvor: Mina