Ukinut pritvor Vesni Medenici

Bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici ukinut je pritvor.To je za TVCG kazao njen advokat Zdravko Begović.

Odluku o ukidanju pritvora donio je Viši sud nakon žalbe odbrane Apelacionom sudu na prethodno rješenje kojim joj je bio produžen boravak u Istražnom zatvoru.Medenicu Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti da je počinila krivična djela stvaranja kriminalne organizacije i protivzakoniti uticaj.Bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore uhapšena je 17. aprila ove godine, na Aerodromu Podgorica.

Tada je osumnjičena za učestvovanje u kriminalnoj grupi koju je predvodio njen sin Miloš Medenica.Ročište za kontrolu optužnice protiv Medenice i ostalih zakazano je za 17. novembar u Višem sudu u Podgorici.Osim Medenica, optužnica je podignuta i protiv Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i „Kopad Company“ DOO Nikšić..

Kako se navodi u optužnici, oni se sumnjiče za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprječavanje dokazivanja.

Okrivljenom Milošu Medenici se, između ostalog, stavlja na teret da je, u 2019. godini, stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali okrivljena Vesna Medenica, devet okrivljenih lica i okrivljeno pravno lice, sa ciljem vršenja krijumčarenja cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći, te da je, u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete na carinsko područje Crne Gore, radi prodaje, uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita okrivljenim carinskim službenicima.

Izvor: Rtcg