DF predstavlja izmjene zakona o predsjedniku

Demokratski front (DF) predstaviće danas predlog izmjena i dopuna zakona o predsjedniku Crne Gore, kojim će, između ostalog, precizirati obaveze šefa države prilikom predlaganja mandatara. Izmjene zakona biće danas predate i u skupštinsku proceduru.

Ovaj predlog dolazi nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio da da mandat lideru Demosa Miodragu Lekiću za sastav nove Vlade. Đukanović je to obrazložio tvdrnjom da ne vjeruje da postoji parlamentarna podrška Lekiću, iako se vremenom 41 poslanik potpisima obavezao da će dati podršku predsjedniku Demosa.

Ranije je i poslanik Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta Jovan-Jole Vučurović kazao da će parlamentarna većina uskoro, izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku, urediti njegovu poziciju u ustavno-pravnom sistemu, tako da neće više biti prostora za razna proizvoljna tumačenja.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević u subotu na Prvoj TV kazao je da se o ovoj inicijativi ne može raspravljalti prije 1. ili 2. novembra jer je potrebno da istekne rok od 15 dana od dana predaje.

Izvor: Rtcg