Nema dovoljno kapaciteta za skladištenja zaplijenjene droge

Nedovoljan kapacitet skladištenja zaplijenjene droge tek treba da bude riješen, upozorila je Evropska komisija u redovnom godišnjem izvještaju o Crnoj Gori.

Osim toga, Evropska komisija je ukazala i da Crna Gora još nije promijenila zakonske odredbe da bi riješila ovo pitanje.

"Crna Gora nije izmijenila relevantne zakonske odredbe u Zakoniku o krivičnom postupku kako bi omogućila da se kao dokaz za sudski postupak zadrži samo uzorak psihoaktivnih supstanci, a ne cijela količina, kao što je sada slučaj", navodi se u izvještaju.

Prošlog mjeseca, mediji su prenijeli da skladištenje opojnih droga, oružja, municije i eksploziva koji su oduzeti kao dokazni materijal u prostorijama Višeg suda u Podgorici predstavlja bezbjednosni, ali i zdravstveni rizik za zaposlene.

Odredbama Zakona o sudovima Viši sud u Podgorici nadležan je za područja osnovnih sudova u Podgorici, Baru, Danilovgradu, Kotoru, Nikšiću, Ulcinju, Herceg Novom i Cetinju.

Zgrada suda sa prostorijama u kojima se čuvaju depoziti i dokazni materijali nalazi se u centru glavnog grada.

Krajem jula, Vlada je zaključila da je više od dvije tone droge zaplijenjene po pravosnažnim sudskim odlukama u Crnoj Gori neophodno uništiti, kako bi se oslobodio prostor za skladištenje supstanci za koje se vodi postupak oduzimanja.

Izvor:rtcg